Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Wapens 3d-printen 3d-printer vuurwapens

Blauwdrukken 3D-geprint wapen offline op last van ministerie VS

De groep die de blauwdrukken voor het eerste vuurwapen dat volledig is gemaakt met technologie van een 3D-printer ontwikkelde, haalt op last van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken de bestanden van zijn webpagina.
Door ANP/NU.nl

Dat meldt de NOS.

Eerder werd bekend dat de blauwdrukken voor het eerste vuurwapen de afgelopen dagen zo'n 100.000 keer zijn gedownload. Dat meldde het Amerikaanse zakenblad Forbes donderdag.

De controversiële groep Defense Distributed heeft het vuurwapen gemaakt. Het ministerie schrijft in een brief aan Defense Distributed dat het verspreiden van de blauwdrukken mogelijk in strijd in met de internationale regelgeving voor wapenhandel. Tot duidelijk is of dat zo is, moeten de bestanden worden verwijderd.

Volgens Forbes hoeft dat niet te betekenen dat de bestanden nergens meer te downloaden zijn.

Afgevuurd

Vorig weekeinde werd de zogenoemde Liberator succesvol afgevuurd in de Amerikaanse staat Texas.

Een van de leden van Defense Distributed zei dat ze ''niet hadden verwacht dat de downloads zo'n vaart zouden lopen''. De blauwdrukken werden het meest van internet gehaald in Spanje en in de Verenigde Staten.

Vrijheid

Het wapen bestaat bijna helemaal uit plastic. 15 van de 16 componenten van de Liberator komen uit een tweedehands 3D-printer. Alleen de slagpin is van metaal.

Volgens het hoofd van Defense Distributed, de 25-jarige student rechten Cody Wilson aan de Universiteit van Texas, draait het zelf printen van vuurwapens om vrijheid. Het doel van de groep was niet zozeer om een wapen te maken dat door een metaaldector komt.


Lees meer over:

3D-printer

Aanbevolen artikelen