Google's nieuwe project Timelapse geeft gebruikers de mogelijkheid om door middel van animaties te zien hoe de aarde de afgelopen 25 jaar jaar is veranderd.

Dat meldt Google op zijn officiële blog. De interactieve timelapse-animaties, waarin beelden van verschillende jaren achter elkaar worden gezet, laten grootschalige ontwikkelingen op de aarde van de afgelopen tientallen jaren zien.

Google heeft voor dit project met de U.S. Geological Survey, Nasa en Time samengewerkt om zo'n 2 miljoen foto's bij elkaar te sprokkelen. De foto's zijn genomen door de Landsat-satellieten, één van de oudste soort satellieten die de aarde observeert en foto's neemt. De eerste Landsat werd in 1972 gelanceerd.

In totaal is er 909 terabyte aan informatie geanalyseerd om de beste en duidelijkste foto's van de aarde tussen 1984 en 2012 te selecteren. Timelapse biedt onder andere enkele interessante animaties aan, waaronder de groei van Las Vegas, de ontbossing van het Amazonegebied en de irrigatie van Saoedi-Arabië.

Ook van Nederland is een timelapse-animatie aanwezig. De groei van Lelystad sinds de jaren tachtig wordt hierdoor in kaart gebracht.