India werkt aan een eigen controlesysteem waarmee alle online activiteiten in de gaten gehouden kan worden. Het systeem analyseert ook het bel- en sms-verkeer.

Dat meldt The Times of India. Het door de overheid gelanceerde Central Monitoring System wordt onder andere door de Indiase belastingdienst en veiligheidsdienst gebruikt voor 'beveiligingspraktijken en -procedures'. 

Hoewel de Indiase overheid heeft toegezegd dat het controlesysteem binnen de wet gaat opereren, is het nog niet duidelijk welke activiteiten het gaat monitoren en in welke omstandigheden het Central Monitoring System een telefoongesprek, sms'je of online activiteiten controleert.

Testen

In totaal is er 5,6 miljoen euro aan het Central Monitoring System besteed en wordt er sinds 2009 aan het project gewerkt. Het controlsysteem moet in 2014 in heel India actief zijn. Vorige maand zijn de eerste testen met het Central Monitoring System gehouden. 

Het controlesysteem is waarschijnlijk bedoeld om terrorisme te bestrijden. India heeft echter een beruchte reputatie als het om (online) censuur gaat. Zo heeft de Indiase overheid in de tweede helft van 2012 meer dan 2500 aanvragen bij Google ingediend om achter persoonlijke informatie te komen. Daarnaast heeft de Indiase overheid meerdere malen aan Google gevraagd om online content te verwijderen.

Anonymous

Ook Anonymous heeft zich kritisch uitgelaten over het Central Monitoring System. Volgens de online activistengroep bespioneert de Indiase overheid zijn burgers en is het controlesysteem een excuus om deze praktijken voort te zetten.

India is met meer dan 100 miljoen online gebruikers één van de snelst groeiende internetmarkten.