De Nederlandse pc-markt bevindt zich op het laagste punt in bijna twee jaar terwijl Apple in Nederland juist op een hoogtepunt staat wat betreft marktaandeel. 

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner die in handen zijn van NUtech.nl.

Nadat de Nederlandse pc-markt in het derde en vierde kwartaal van 2012 al kromp met ruim 33 en 21 procent, daalde het aantal verscheepte pc's in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 17 procent.

Hoewel de afname lager uitpakt dan de vorige kwartalen staat de markt wel op het laagste punt sinds het tweede kwartaal van 2011. In totaal werden er 609.864 exemplaren naar de winkels gebracht.

HP blijft marktleider, gevolgd door Acer en Dell. Apple staat inmiddels op de vierde plek terwijl het doorgaans hekkensluiter is op de vijfde positie. Het heeft Asus inmiddels ingehaald. Dat gebeurde één keer eerder: precies twee jaar geleden.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Gartner. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Apple

Apple heeft inmiddels een marktaandeel van 9,43 procent, het hoogste in drie jaar tijd. Oudere gegevens zijn niet beschikbaar, maar in 2010 had Apple nog een marktaandeel van rond de 6 procent.

De Mac-fabrikant verlaagde in februari nog de prijzen van alle MacBooks Air-modellen en MacBook Pro's met Retina-scherm om ze zo toegankelijk te maken voor een breder publiek. De MacBooks zijn in vergelijking met veel 'normale' laptops duur.

Bekijk meer informatie en infographics over de Nederlandse pc-markt op NUtech.nl