De goedkopere iPhone die Apple volgens langlopende geruchten in de loop van dit jaar op de markt zal brengen, wordt geen budgettoestel, maar een middenklassetoestel met een prijs tussen de 350 en 400 dollar.

Dat zeggen althans analisten van de Amerikaanse investeringsbank J.P. Morgan over het nog aan te kondigen toestel van Apple. Er gaan al lange tijd geruchten over een goedkoper iPhone-model dat Apple dit jaar naast een nieuwe variant van de 'gewone' iPhone op de markt zou brengen.

Volgens analisten Gokul Hariharan en Mark Moskowitz zal de goedkopere iPhone weliswaar gericht zijn op de wereldwijde markt voor prepaidtelefoons, maar zal Apple een hoger prijsniveau hanteren dan gangbaar in deze markt. De twee stellen dat de betaalbare iPhone-variant tussen de 350 en 400 dollar zal gaan kosten, meldt AllThingsD. 

Eerdere geruchten over de goedkopere iPhone gingen doorgaans uit van een prijs onder de 300 dollar. Bekijk hier een overzicht van de geruchten over de nieuwe iPhone.

iPod nano en iPad mini

Apple wil volgens Hariharan en Moskowitz dezelfde strategie hanteren als bij de lancering van de iPod nano en, recentelijker, de iPad mini. In die gevallen werden goedkopere versies van populaire bestaande producten geïntroduceerd, maar wel tegen prijzen die hoger lagen dan bij echte budget-mediaspelers of -tablets. 

In het verleden heeft deze tactiek goed uitgepakt, aldus de analisten van J.P. Morgan. Hoewel de iPod nano bij zijn introductie fors duurder was dan de goedkoopste mp3-spelers, heeft de compacte mediaspeler een belangrijke rol gespeeld in het aanhoudende succes van de iPod-familie. Ook de iPad mini kan qua prijs niet echt concurreren met de voordeligste Android-tablets, maar heeft Apple's aandeel op de tabletmarkt flink verstevigd.

Lees alles over de iPhone in ons dossier