Amerikaanse wetenschappers hebben het kleinste robotinsect ter wereld voor het eerst laten vliegen. 

De zogenoemde Robobee is half zo groot als een paperclip, weegt minder dan een tiende van een gram en heeft vleugels die 120 keer per seconde kunnen klapperen. 

De robot is in staat om enkele centimeters van de grond komen en vervolgens een van tevoren bepaalde route in de lucht af te leggen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Harvard in het wetenschappelijk tijdschrift Science in een verslag van de eerste vlucht van het apparaat.

Vlieg

Het robotinsect beweegt zijn vleugels onder invloed van piëzoelektricitische materialen, die samentrekken of uit elkaar bewegen onder invloed van stroom. Verder beschikt het elektronische dier over gewrichten van plastic.

Het ontwerp van het apparaat is - anders dan de naam doet vermoeden - gebaseerd op het lichaam van een vlieg. De onderzoekers hopen met de robot uiteindelijk alle bewegingen te kunnen nabootsen die vliegen in de lucht maken.

"Vliegen voeren de meest geweldige acrobatiek uit in de natuur terwijl ze maar kleine hersenen hebben", verklaart onderzoeker Sawyer Fuller op nieuwssite ScienceDaily. "De capaciteiten van deze insecten overstijgen dat wat we nu kunnen met onze robot. We willen hun biologie daarom beter leren begrijpen en toepassen op ons werk."

Zoekoperaties

De elektriciteit die het robotinsect gebruikt, wordt nu nog geleverd door een kabel. De bewegingen van  worden aangestuurd door een computer.

In de toekomst hopen de wetenschappers de Robobee te voorzien van een eigen energiebron en ingebouwde computer. Het op afstand bestuurbare insect zou volgens de onderzoekers bijvoorbeeld kunnen worden ingezet bij zoekoperaties van de politie, of bij milieuinspecties.

Bekijk hieronder de eerste vlucht van de Robobee.