Nederlanders passen massaal hun privacyinstellingen op Facebook aan en zijn zich dan ook bewust van het feit dat veel informatie op het sociale netwerk standaard openbaar is.

Dat blijkt uit onderzoek van NUtech.nl onder 1500 Nederlanders.

79 procent van de respondenten geeft aan de instellingen rond privacy te hebben aangepast. 15 procent deed dit niet en 6 procent geeft aan niet zeker te weten of de instellingen gewijzigd zijn. Tegelijkertijd geeft 88 procent aan zich bewust te zijn van het feit dat statusupdates, het profiel en persoonlijke informatie standaard openbaar zijn.

9 procent van de mensen kiest er dus bewust voor om de instellingen niet naar privé aan te passen. De persoonlijke informatie (woonplaats, werkgever, opleiding etc.) wordt door Nederlanders het meest aangepast. 87 procent doet dat.

Lees op NUtech.nl meer over wat er wel en niet openbaar is na het aanmaken van een Facebookprofiel.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Maurice de Hond. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Kritiek

Facebook ligt al jaren regelmatig onder vuur omdat veel informatie standaard openbaar is. Critici stellen dat de privacyinstellingen veel strenger zouden moeten zijn. Het sociale netwerk heeft de afgelopen maanden de instellingen wel verduidelijkt en prominenter weergegeven.

In het onderzoek van NUtech.nl, dat uitgevoerd is door Peil.nl van Maurice de Hond, geeft 79 procent aan dat Facebook informatie zoals statusupdates, het profiel en persoonlijke informatie standaard op privé zou moeten zetten terwijl 18 procent het daar niet mee eens is.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Maurice de Hond. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Tegelijkertijd geeft 29 procent aan geen moeite te hebben met het feit dat iedereen, ook niet leden, het profiel van de gebruiker kunnen vinden. Dat statusupdates standaard te zien zijn vindt slechts 19 procent niet erg.

Bekijk alle resultaten van het onderzoek.