Sony verwacht over het afgelopen gebroken boekjaar een tweemaal hogere winst te hebben geboekt dan eerder werd verwacht.

Sony meldde donderdag dat de nettowinst over het boekjaar dat in maart afliep, zal uitkomen op 40 miljard yen, circa 310 miljoen euro. 

Eerder had het Japanse bedrijf een winst van 20 miljard yen voorspeld. Sony presenteert later de definitieve cijfers.

Het bedrijf profiteerde stevig van de verkoop van verscheidene bezittingen. Zo leverde het de verkoop van het hoofdkantoor in de Verenigde Staten 2 miljard dollar winst op. Daarmee kon het bedrijf de verliezen op gebied van tv's en mobiele telefoons opvangen.

Zwakke Yen

Games, cameras en mobiele apparaten als Xperia smartphones moeten het bedrijf volgens Sony-topman Kazuo Hirai uit het slop trekken nadat het terrein verloor aan concurrenten Apple en Samsung. 

Dit is het negende jaar op rij dat Sony verlies maakt op het gebied van televisies. Ook de verkoop van Xperia smartphones en tablets blijft achter in vergelijking met Apple's iPhones en iPads en de Galaxy-apparaten van Samsung.

Een zwakkere Japanse yen werkte wel in het voordeel van Sony.

Onder gemiddelde

De verhoogde winstverwachting ligt echter nog wel iets onder de gemiddelde verwachting van analisten. Zij rekenen op ruim 43 miljard yen.

Sony verhoogde ook de verwachting voor de operationele winst tot 230 miljard yen. Eerder werd een verwachting van 130 miljard yen uitgegeven. De omzet zal nu waarschijnlijk uitkomen op 6,8 biljoen yen, tegen een eerder gedachte 6,6 biljoen yen.