AMSTERDAM -  Apple en Google zouden de krachten hebben gebundeld en meer dan 500 miljoen dollar bieden op de patenten van fotobedrijf Eastman Kodak, dat recent failliet ging.
 

Dat melden ingewijden zaterdag aan persbureau Bloomberg. Het gaat om 1100 patenten die te maken hebben met fotografie en beeldbewerking. Het nieuws volgt na eerdere berichtgeving door de Wall Street Journal, dat een consortium 500 miljoen dollar had geboden op de octrooien.

Het 130 jaar oude Kodak Eastman vroeg in januari faillissement aan en heeft sindsdien een omvangrijke herstructurering doorgevoerd waarbij duizenden banen zijn geschrapt.

In november werd bekend dat het bedrijf een financieringsovereenkomst had gesloten met zijn belangrijkste schuldeisers. Als voorwaarde voor de overeenkomst van 793 miljoen dollar moest Kodak wel minstens 500 miljoen dollar weten op te halen met de verkoop van patenten, die het al ruim een jaar probeert te verkopen.

Microsoft

Eerder voerden de twee bedrijven elk afzonderlijk een consortium in een poging om de patenten van Kodak veilig te stellen. Apple bundelde in de zomer de krachten met Microsoft en patentenbedrijf Intellectual Ventures Management LLC, terwijl Google het probeerde met Amerikaanse bedrijf RPX Corp en de Asiatische producenten van de Android-smartphones.

Zowel Apple als Microsoft weigerden het gerucht te bevestigen tegenover Bloomberg. Een woordvoerder van Kodak beriep zich op het vertrouwelijke karakter van de zaak.