AMSTERDAM – De Nederlandse pc-markt zakt steeds verder weg. Waar het derde kwartaal normaal garant staat voor groei, blijft het aantal verscheepte pc’s nu fors achter bij voorgaande jaren.

Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner opgevraagd door NU.nl.

In de maanden juli, augustus en september werden ruim 655.000 pc’s (desktops en laptops) naar Nederlandse winkels verscheept. Dat is ruim 33 procent minder dan in dezelfde periode in 2011.

Het derde kwartaal is doorgaans de periode waarin de voorraden flink worden aangevuld.

Aanvullen

Als gekeken wordt naar de trend in de afgelopen jaren steeg het aantal verscheepte pc’s altijd in de maanden juli, augustus en september in vergelijking met de maanden daarvoor. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de pc’s die verkocht worden aan het begin van het schooljaar.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Gartner. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Alle grote spelers zagen het aantal verscheepte pc’s in het derde kwartaal van 2012 echter afnemen. Bij HP was dit zelfs 52,9 procent in vergelijking met een jaar eerder. De fabrikant heeft de koppositie in Nederland moeten afstaan aan Acer en wordt bijna ingehaald door Asus.

Acer lag vorig kwartaal ook al nipt voor op HP.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Gartner. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Windows 8

Wellicht zal het vierde kwartaal van 2012, met daarin ook de feestdagen, positiever uitpakken voor de pc-fabrikanten. Windows 8 werd op 26 oktober gelanceerd en veel fabrikanten komen pas in november met nieuwe pc's.

Het is mogelijk dat deze apparaten nog niet in het derde kwartaal verscheept konden worden. Over de verkoop van Windows 8-apparaten tot nu toe is nog niets bekend.

HP spreekt tegenover NU.nl tegen dat de daling met Windows 8 verband houdt: "Wij zien dezelfde tendens als in de wereldwijde consumentenmarkt."