AMSTERDAM - Google en the Association of American Publishers (AAP) hebben na zeven jaar een schikking getroffen in een rechtszaak over het kopiëren van boeken voor Google Books.

 Dat maken de twee partijen donderdag bekend.

De zoekgigant werd in 2005 aangeklaagd omdat het bedrijf zeker 20 miljoen boeken gekopieerd heeft. De gedigitaliseerde teksten werden deels gebruikt in zoekresultaten.

Het was mogelijk een deel van het boek te bekijken voordat deze aangeschaft werd. De kopieën waren volgens vijf uitgevers illegaal gemaakt en verspreid.

Afpraken

In de schikking belooft Google dat uitgevers zelf mogen bepalen op hun boeken in Google Books blijven staan. Als een uitgever dat niet wil, worden de kopieën verwijderd. Ook in de toekomst zal de zoekgigant per uitgever afspraken maken over de publicatie van digitale kopieën.

"We zijn blij met deze schikking", aldus David Drummond, senior vice president van AAP, in een reactie. "Het toont dat digitale diensten innovatieve manieren voor het ontdekken van content kunnen bieden terwijl tegelijkertijd de rechten van de auteursrechthebbenden worden gewaarborgd."

In Google Books kunnen gebruikers 20 procent van een boek bekijken en digital versies aanschaffen via de Google Play Store.

Schadevergoeding

Meer details over de schikking worden niet bekendgemaakt. Zo is het onduidelijk of er een schadevergoeding betaald is. Eerder werd door AAP 750 dollar per boek geëist.

Een eerdere schikking van 125 miljoen dollar die in 2008 bereikt werd, werd door de rechter in 2011 afgewezen. De nieuwste schikking is door de partijen zelf gesloten zonder tussenkomst van de rechter.