DEN HAAG – Als het aan de SP ligt blijft downloaden legaal. Er komt een tijdelijke heffing. Ook moet Nederland bij ernstige ICT-incidenten in het buitenland ingrijpen.

Dat stelt de partij in het ICT-rapport dat SP-kamerlid Sharon Gesthuizen heeft uitgebracht. Ze ziet niets in een downloadverbod dat volgens haar niet te handhaven is. Daarom moet er een kopieertoeslag komen op alle apparaten die gebruikt kunnen worden om muziek of films op te slaan of af te spelen.

''Er moet verdere uitwerking gegeven worden aan de plannen van onder andere de Consumentenbond om apparatenvergoeding over te laten gaan in een bredere internetvergoeding zodra meer dan 70 procent van de thuiskopieën van internet afkomstig is'', meldt het rapport.

''Op de lange termijn zal de toekomst voor makers van muziek en film meer liggen in op een slimme manier gebruik maken van de mogelijkheden die internet en ICT in het algemeen bieden'', stelt Gesthuizen in het rapport. ''Voor veel makers is het net nu al een prachtig platform dat hen juist geld oplevert.'' 

Oorlogsvoering 

Verder wil de SP een snellere opbouw van het cyberleger om bij aanvallen te kunnen terugslaan. Ook stelt de partij dat er sneller opgetreden moet worden bij beveiligingsincidenten.

Nu is het vaak zo dat het land waar een aanval vandaan komt ‘onacceptabel’ langzaam is in het aanpakken van de dreiging. Als het niet anders kan, moet ook Nederland in het buitenland ingrijpen.

Een dergelijke tegenaanval zou wel aan het parlement moeten worden gemeld, waarbij ook het betrokken land wordt geïnformeerd. Het voeren van een cyberoorlog is zeer omstreden, omdat er daarbij fouten kunnen worden gemaakt of tegenaanvallen verwacht kunnen worden. 

Harder optreden 

Daarnaast wil de partij harder ingrijpen bij internetcriminaliteit. Vooral de verspreiding van kinderporno moet daarbij extra aandacht krijgen. “Het internet heeft het voor mensen die kwade intenties hebben met kinderen gemakkelijker gemaakt om contacten te leggen en beelden van misbruik te verspreiden of ontvangen”, meent Gesthuizen. 

De SP wil dat er rond de beveiliging actiever wordt opgetreden. Nu er een meldplicht voor datalekken komt, vindt de partij dat het College bescherming persoonsgegevens meer zaken moet onderzoeken. In tegenstelling tot staatssecretaris Teeven (VVD), die voor die taak geen geld wil uittrekken, suggereert het rapport juist dat er wel extra geld naar het CBP moet. 

Cookieverbod

Na het cookieverbod wil de SP nu een verbod op het verzamelen van gegevens uit internetsessies om mensen te identificeren. Dat kan omdat bij een bezoek aan een website via de webbrowser allerhande informatie meekomt. De combinatie is vaak zo uniek dat het volgen van mensen relatief eenvoudig mogelijk is.

Een simpele test op internet laat zien hoe uniek browsers zijn. Het beschermen van de privacy wil de SP via algemene regels doen. Daardoor maakt het niet uit of technologie verandert. Eerder diende de partij samen met D66 al een motie in om dat te regelen.

Om de privacy verder te beschermen wil de partij dat bel-, mail- en internetgegevens niet langer dan zes maanden bewaard blijven. D66 pleitte maandag voor het helemaal afschaffen van de bewaarplicht verkeersgegevens. 

De SP is de enige zittende partij die een ICT-rapport uitbrengt. Wel hebben meer politieke partijen duidelijke ICT-standpunten. Nieuwkomer de Piratenpartij heeft van ICT-problematieken het belangrijkste thema gemaakt.

Piratenpartij

In een reactie op het plan van de SP stelt de Piratenpartij niets te zien in een 'jij-bent-piraat-heffing'. De partij vindt een heffing overbodig en iets wat het doel voorbij schiet.

“De SP wil de auteursrechtenlobby tegemoetkomen met een extra belasting die geheven wordt op alle apparatuur die muziek en films kan afspelen. De Piratenpartij vind het niet wenselijk om elke industrie te subsidiëren waarvan het verdienmodel door de technologie is ingehaald”, schrijft lijsttrekker Dirk Poot dan ook.

De partij vindt de heffing voor een deel ook onterecht, omdat mensen heffing betalen voor zaken als het bewaren van eigen vakantiefoto’s.

 “Als men op deze manier blijft redeneren kan straks ook PostNL een heffing vragen op verstuurde emails, omdat zij daarmee inkomsten uit postzegels misloopt en kunnen verkopers van filmrolletjes een heffing eisen op iedere verkochte digitale camera of camera-app”, stellen de piraten.