AMSTERDAM - De rechtszaak die het Amerikaanse ministerie van Justitie aanspant tegen Apple en twee uitgevers vanwege prijsafspraken rond e-books zal dienen op 3 juni 2013.

Dat meldt The Verge. Rechter Denise Cote bevestigde de datum na een verhoor dat afgelopen vrijdag plaatsvond in New York.

In zowel de Verenigde Staten, Canada als Europa loopt een onderzoek naar de prijsafspraken. In Amerika zijn naast Apple in totaal vijf uitgevers betrokken bij de praktijken. Drie van de vijf uitgevers zijn inmiddels met een schikking akkoord gegaan.

De uitgevers Macmillan en Penguin Group laten het net als Apple op een rechtszaak aankomen. 

Verkoopafspraken die Apple maakte met de betreffende uitgevers zouden de concurrentie beperken en tot hogere prijzen leiden. Apple kreeg 30 procent van de opbrengst voor elk boek dat verkocht werd via zijn webwinkel iBookstore.

Te veel betaald

Consumenten hebben daardoor de afgelopen jaren tientallen miljoenen te veel betaald voor e-books, aldus justitie in de VS.

Apple zegt zicht van kwaad bewust te zijn. ''De lancering van de iBookstore in 2010 heeft innovatie en concurrentie juist bevorderd door de monopolistische greep van Amazon op de uitgeversbranche te doorbrekenn'', verklaarde het bedrijf begin april.