AMSTERDAM - Vorig jaar had 94 procent van de Nederlandse huishoudens een internetaansluiting. Daarmee staat ons land op de eerste plaats van de Europese ranglijst.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) berekend.

In 2005 beschikte nog 78 procent van alle huishoudens over internet. Ook de stijging sinds 2010 is flink, toen was bij 91 procent van de huishoudens een internetverbinding aanwezig. Nu is dat dus 94 procent.

De gegevens zijn afkomstig van CPB. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In de EU had in 2011 gemiddeld 75 procent van de huishoudens toegang tot een internetverbinding. Een huishouden bestaat volgens het CBS ten minste uit één persoon van 16 tot 74 jaar.

Klik op de landen om het percentage huishoudens met internettoegang te bekijken. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Gebruik

Daarnaast blijkt dat Nederlanders internet veel vaker zijn gaan gebruiken. In 2011 ging 86 procent van alle internetters dagelijks of bijna iedere dag online. Zes jaar geleden was dat nog 68 procent.

Het CBS heeft ook onderzocht hoe vaak mobiele apparaten gebruikt worden om het internet te raadplegen. Ongeveer de helft van de Nederlanders gaf aan dat te doen. Bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar gebruikt 69 procent wel eens een smartphone of tablet om op internet te gaan.