AMSTERDAM – Van alle apps die in het eerste kwartaal van 2012 zijn ontwikkeld, is 69 procent bedoeld voor het iOS-platform. De overige 31 procent is gemaakt voor Android.

Dat meldt analistenbureau Flurry Analytics donderdag op basis van 185.000 draaiende apps op 1 miljoen apparaten. De gegevens verkreeg het met behulp van de downloads van platformspecifieke SDK’s.

Daarmee is het aandeel van voor iOS ontwikkelde apps 6 procent toegenomen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2011.

Desondanks kwam het aandeel van Android-apps voor het eerst sinds het eerste kwartaal van vorig jaar boven de 30 procent.

Tabletmarkt

De redenen die Flurry Analytics noemt voor de 2:1-verhouding van iOS- en Android-apps zijn onder andere de werking van de iOS-apps op zowel iPhones en iPads en de dominante positie van de door Apple ontwikkelde iPad op de tabletmarkt.

Daarnaast is het verschil ook te wijten aan de fragmentatie van de hardware en software bij Androidtoestellen. Van de 20 apparaten waarvoor de meeste Android-apps worden ontwikkeld zijn, komen er 17 slechts tot een marktaandeel van 6 procent of minder.

De Samsung Galaxy SII neemt met 18 procent de meeste voor Android ontwikkelde apps voor zijn rekening..