AMSTERDAM - De overmacht die Microsoft een jaar geleden in Europa had met Internet Explorer is in twaalf maanden tijd flink afgezwakt. Inmiddels is IE nog maar marktleider in 9 van de 29 landen.

Dat blijkt uit een analyse van de cijfers van Statcounter door NU.nl. Daarvoor is gekeken naar de 27 EU-landen en Noorwegen en Zwitserland.

De verdeling op de browsermarkt in mei 2012 is vergeleken met mei 2011. Een jaar geleden was Microsoft met Internet Explorer nog marktleider in 14 landen, inmiddels zijn dat er 9.

Chrome heeft de koppositie overgenomen in 4 landen (Spanje, Italië, Ierland en Cyprus) en Firefox in 1 land (Frankrijk). Daarmee is Firefox marktleider in 16 landen, waarmee het de kopposities pakt in de meeste landen. Chrome had in mei 2011 nog in geen enkel land de koppositie.

De gegevens zijn afkomstig van Statcounter. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In Nederland is Internet Explorer wel nog steeds marktleider met 45,5 procent van al het internetverkeer. Ondanks een daling sinds vorig jaar, toen stond IE op 57,5 procent, volgt Chrome met een kwart van de markt op gepaste afstand. Firefox staat met 17,4 procent vierde.

Naast de koppositie heeft Chrome in alle 29 landen het marktaandeel zien groeien. Het aandeel van Internet Explorer daalde juist in bijna alle landen.