AMSTERDAM - De drie grote telecomaanbieders - KPN, T-Mobile en Vodafone - hebben een grotere omzet weten te genereren uit mobiele diensten ondanks de dalende sms-omzet. 

Dat meldt de website Tweakers.net. Volgens marktcijfers van de OPTA is het aantal abonnementen met mobiel breedband in een jaar tijd met een miljoen toegenomen tot 8,7 miljoen.

Daaronder vallen 7,6 miljoen smartphones en 1,1 miljoen mobiele internetabonnementen voor onder andere tablets en laptops.

Uit de cijfers van de OPTA blijkt verder dat de telecombedrijven eind 2011 hun gezamenlijke omzet zagen groeien tot 2,65 miljard euro, bijna 200 miljoen euro meer dan in het laatste kwartaal van 2010.

Datadiensten

KPN, T-Mobile en Vodafone genereerden daarnaast meer inkomsten uit datadiensten: de drie zagen de omzet in een jaar tijd met 128 miljoen euro stijgen, naar 477 miljoen euro.

De mobiele aanbieders zagen wel de omzet uit sms-diensten teruglopen; deze bedroeg in het laatste kwartaal van 2011 nog 360 miljoen euro, tegenover 376 miljoen euro eind 2010.