AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie waarschuwt dat met de gestolen gegevens van KPN niet bij andere internetdiensten mag worden ingelogd. Ook journalisten die dit doen riskeren vervolging en zelfs celstraf.

Dat stelt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Vrijdag werd bekend dat hackers naam, adres, telefoonnummer, inlognaam, e-mailadres en wachtwoord op internet hebben geplaatst.

Al snel werd op Twitter duidelijk dat diverse mensen proberen in te loggen bij internetdiensten als Marktplaats en Facebook.

“Dat is gewoon inbreken en dat is strafbaar óók voor journalisten”, stelt Wim de Bruin, voorlichter van het Landelijk Parket, tegenover NU.nl.

Celstraf

Zijn organisatie heeft inmiddels vastgesteld dat diverse mensen hebben ingelogd en stelt dat daar nu ook aandacht voor is. “Wie inlogt riskeert twee jaar cel en wie gegevens wijzigt riskeert vier jaar cel.”

NOS-medewerker Rachid Finge van de NOS zegt op Twitter in te hebben gelogd bij Marktplaats. Ook internetexpert Alexander Klöpping heeft ingelogd. “Ik heb al met verschillende gegevens kunnen inloggen op marktplaats / Facebook accounts. Mensen gebruiken overal zelfde wachtwoord”, schrijft hij op Twitter.

Misstand

Volgens Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, is er toch wel een reden dat het een keer geprobeerd wordt. “Het hoort bij het aangeven van wat de ernst van het lek is. Dit is een logische journalistieke vervolgstap op het aantonen van een misstand. Het is zeker voor het publiek nodig om de ernst van de onzorgvuldigheid aan te tonen”, stelt hij tegenover NU.nl.

Wel benadrukt hij dat nu het punt gemaakt is, er geen toegevoegde waarde is en dat andere journalisten inderdaad ‘in een lastig parket’ zouden kunnen komen. In principe mogen journalisten soms de wet overtreden om een misstand aan te tonen als dat zorgvuldig gebeurt en er geen andere mogelijkheid is om de misstand aan te tonen.

Hack

Woensdag werd bekend dat KPN in het interne netwerk is gehackt. Onduidelijk is nog of de geplaatste gegevens van hetzelfde lek afkomstig zijn of te maken hebben met een ander incident.

Momenteel is het Landelijk Parket een groot onderzoek gestart. De Bruin noemt dat onderzoek ‘belangrijk’. In het belang van het onderzoek kan hij niet aangeven of er inmiddels gegevens zijn gevorderd bij Marktplaats of Facebook.