BERLIJN – Hackers hebben in de nachtelijke uren van een conferentie honderden websites van neonazi’s en andere extreem rechtse groeperingen offline gehaald.

De actie is bedoeld om in te grijpen waar de overheid dat nalaat. In totaal zou het gaan om ruim tweehonderd websites.

De actie is door een groep in het diepste geheim voorbereid. Tijdens het 28C3-congres van de Chaos Communication Club in Berlijn is in de nachtelijke uren de operatie uitgevoerd.

Naast lezingen zijn er een aantal ruimtes waar hackers kennis delen en onderzoek doen. In dit geval was het doel de nazipropaganda aan te pakken.

Slecht beveiligd

De aanvallen waren succesvol, omdat de honderden websites slecht beveiligd bleken. In een aantal gevallen is alleen de startpagina veranderd. Maar in een aantal gevallen was het lek zo te gebruiken dat de inhoud van de website ook daadwerkelijk van de computer is verwijderd.

In Duitsland zijn veel hackers bezorgd om het opkomend nazisme. Er zijn door het land honderden groepen actief met rechts-extremistische denkbeelden. Een hacker verwoordt dit als ‘iets dat ze eerder hebben gezien toen er een economische crisis was en dit land ook foute keuzes maakte’.