Samsung en Android komen uit de bus als winnaars op de smartphonemarkt in het derde kwartaal.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van martktonderzoekbureau Gartner. Samsung liet concurrent Nokia voor het eerst achter zich op belangrijke markten als West-Europa en Azië.

Samsung verscheepte in totaal 24 miljoen smartphones. Volgens Gartner heeft het Zuid-Koreaanse concern de goede resultaten vooral te danken aan de sterke verkoop van de Galaxy-smartphones. Apple verscheepte in dezelfde periode 17 miljoen iPhones.

Android

Op het gebied van besturingssystemen is Android de absolute marktleider met 60,5 miljoen verscheepte smartphones. Daarmee is de software goed voor 52,5 procent van de markt. Een jaar geleden lag dit percentage nog op 25,3 procent.

De opkomst is vooral ten koste gegaan van Symbian dat zakte van 36,3 procent naar 16,9 procent. iOS, het systeem dat op de iPhone draait, daalde licht en komt uit op 15 procent. Blackberry zag het aandeel teruglopen van 15,4 procent naar 11 procent.

De gegevens zijn afkomstig van Gartner- (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Microsoft heeft nog niet kunnen profiteren van de lancering van Windows Phone 7. Het aandeel daalde van 2,7 naar 1,5 procent. Het mobiele besturingssysteem kwam in oktober 2010 uit en kreeg enkele weken geleden een grote update. De update heeft nog geen invloed kunnen hebben op de cijfers.

De totale smartphonemarkt groeide met 42 procent en smartphones maakten in het derde kwartaal 26 procent van de totale mobiele telefoonmarkt uit.

Nokia

Deze markt wordt ondanks tegenvallende cijfers nog wel gedomineerd door Nokia. De Finse mobieltjesfabrikant zag het aandeel verbeteren in vergelijking met het vorige kwartaal, maar zag een flinke daling vergeleken met een jaar geleden.

Nokia heeft nu een marktaandeel van 23,9 procent. Vorig kwartaal was dit 22,8 procent en een jaar geleden 28,2 procent. Nokia leverde in totaal 105,4 miljoen mobiele telefoons, een daling van ruim 10 procent ten opzichte van vorig jaar toen het bedrijf 117,5 miljoen toestellen op de markt bracht.

Het Finse concern houdt nog wel een voorsprong op nummer twee Samsung, dat met 78,6 miljoen telefoons een marktaandeel van 17,8 procent heeft.