DEN HAAG - Het aantal gevallen van fraude met een ov-chipkaart is de afgelopen maanden licht afgenomen. Dat stelde Trans Link Systems (TLS), de producent van de kaart, donderdag.

Een woordvoerster liet weten dat het aantal gesignaleerde gevallen op ongeveer 20 per dag lag, maar sinds de invoering van een nieuwe, veiligere chip in augustus is dat licht afgenomen.

De nieuwe chip werd ontwikkeld in samenwerking met de Radboud Universiteit in Nijmegen, die een eerdere versie van de chip wist te kraken.

Met de juiste hacksoftware was het mogelijk om bijvoorbeeld het tegoed op de kaart te verhogen zonder daar daadwerkelijk voor te betalen.

Als TLS ziet dat er wordt gefraudeerd, wordt de kaart geblokkeerd. Als een kaart op een persoon teruggevoerd kan worden, doet het bedrijf ook aangifte.

Productie

Op de eerste dag dat de strippenkaart in Nederland niet meer gebruikt kan worden, maakte TLS bekend dat er tot nu toe ongeveer 12 miljoen ov-chipkaarten zijn geproduceerd. Circa 4 miljoen kaarten waren anonieme kaarten.

Niet alle digitale vervoersbewijzen zijn nog in gebruik, maar cijfers over gestolen, verloren of defecte kaarten had het bedrijf niet beschikbaar.

Reizigers

TLS zag dat dit jaar 6 miljoen kaarten minstens een keer gebruikt werden. Wekelijks reizen ongeveer 2,1 miljoen verschillende mensen met een chipkaart. Zij voerden per week 30 miljoen handelingen uit, zoals inchecken, uitchecken of opladen.

Anderhalve week geleden maakt het bedrijf al bekend dat het totaal aantal handelingen in 2011 de 1 miljard was gepasseerd.

Strippenkaart

De strippenkaart, die sinds 1981 bestond, verliest al jaren aan populariteit. Werden begin jaren negentig nog ruim 115 miljoen kaarten per jaar verkocht, in het afgelopen decennium daalde dat aantal van net 101 miljoen telkens met miljoenen per jaar.

In 2010 werden, met de aangekondigde verdwijning van de kaart, nog slechts 33 miljoen stuks verkocht. Deze cijfers betreffen zowel kaarten van twee als van meer strippen.