LONDEN - Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung is sinds deze zomer de onbetwiste leider op de Nederlandse markt als het gaat om de verkoop van nieuwe smartphones.

''We zetten in Nederland heel erg in op smartphones en tablets. De Nederlandse markt is namelijk erg belangrijk voor ons, omdat Nederland voorop loopt in het gebruik van smartphones in West-Europa'', aldus een woordvoerder.

Samsung gaf geen exacte cijfers van de distributie van het aantal smartphones, maar volgens het Britse onderzoeksbureau Strategy Analytics, verkocht het bedrijf in het laatste kwartaal ongeveer 27,8 miljoen exemplaren. Daarmee steeg het marktaandeel van de Zuid-Koreanen naar 23,8 procent.

Ter vergelijking: concurrent Apple bracht in het derde kwartaal circa 17,1 miljoen iPhones aan de man. Goed voor een aandeel van krap 15 procent.

Galaxy Note

Samsung hoopt zijn positie te behouden en introduceerde donderdag tijdens een persconferentie in Londen twee nieuwe toestellen voor de Europese markt. Het gaat om de Galaxy Note, een combinatie van een smartphone en een tablet, en de Galaxy Nexus die draait op de nieuwste versie van het besturingssysteem Android.

De introducties volgden kort na de lancering van de Windows Phones van Nokia. Smartphonefabrikanten voeren de strijd wereldwijd steeds verder op, door kort na elkaar nieuwe toestellen te lanceren.

Grote spelers als Nokia, Samsung en Apple hopen op die manier in het belangrijke vierde kwartaal - met daarin feestmaand december - hun marktaandeel op de smartphonemarkt te vergroten.

Patenten

Samsung is overigens niet bang dat concurrent Apple een stokje gaat steken voor de introductie van de Galaxy Note en de Galaxy Nexus.

Beide bedrijven beconcurreren elkaar niet alleen met nieuwe producten, maar hebben over de hele wereld ook rechtszaken tegen elkaar aangespannen over het schenden van patenten.

Verkoopverbod

Zo spande Apple eerder een rechtszaak aan tegen Samsung bij de rechtbank in Den Haag. De Amerikaanse smartphone- en tabletfabrikant wist uiteindelijk een verkoopverbod af te dwingen in Nederland op de smartphones Galaxy S, S II en Ace van Samsung.

''Wij respecteren de patenten en octrooien van welke partijen dan ook. Maar als Apple ons aanklaagt, zullen we ons verdedigen’’, zei de woordvoerder van het Zuid-Koreaanse concern. De Galaxy Note ligt vanaf 1 november in de Nederlandse winkels, de Galaxy Nexus volgt 2 weken later. 

Winst

Samsung heeft in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 3,4 biljoen won (ongeveer 2,2 miljard euro). De winst is bijna een kwart lager dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar in lijn met de verwachting van analisten.