AMSTERDAM - Steve Jobs, medeoprichter en CEO van Apple, heeft zijn functie neergelegd.

Dat meldde het bedrijf woensdag nabeurs (lokale tijd) in een persverklaring.

Jobs (56), die Apple vanuit een garage uitbouwde tot een multinationale onderneming, blijft bij het bedrijf betrokken als voorzitter van de raad van bestuur.

Tim Cook, een andere leidinggevende binnen Apple, volgt Jobs op als CEO. Jobs kampt al langer met gezondheidsproblemen en waarnemers verwachtten al geruime tijd dat Jobs een stapje terug zou doen. Cook (50) gold al langer als gedoodverfde kandidaat voor de opvolging van Jobs.

Ziekteverlof

De mede-oprichter van Apple was sinds 17 januari voor onbepaalde tijd met ziekteverlof. Dat was de derde keer in tien jaar. De Apple-topman had de afgelopen jaren ook al gezondheidsproblemen. In 2004 overwon hij kanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie.

Jobs onderbrak zijn ziekteverlof in maart nog wel voor de presentatie van de nieuwste editie van de muziekspeler iPod. Ook woonde hij in Silicon Valley een diner bij van topmensen uit de technologie-sector, waarbij president Barack Obama de gastheer was.

Verplichtingen

''Ik heb altijd gezegd dat als er ooit een dag zou komen waarop ik niet meer zou kunnen voldoen aan de verplichtingen en verwachtingen als CEO van Apple, ik de eerste zou zijn om dat naar buiten te brengen'', aldus Jobs in een persverklaring. ''Helaas is die dag nu gekomen.'' Jobs was in de afgelopen veertien jaar CEO van Apple.

De handel in aandelen Apple werd woensdag stilgelegd kort voordat de mededeling over het aftreden van Jobs naar buiten werd gebracht. De slotkoers van Apple bedroeg woensdag 376,18 dollar, een plus van 0,7 procent.

Faillissement

Steve Jobs was tot en met woensdag niet alleen de baas van Apple, maar ook degene die het Amerikaanse technologiebedrijf van een faillissement redde. Onder zijn aanvoering groeide Apple uit tot een van de grootste wereldmerken.

Apple werd op 1 april 1976 opgericht door Jobs en zijn vriend Steve Wozniak. In 1977 beleefden ze hun eerste succes met de verkoop van de Apple II, waarmee Apple mensen enthousiast wist te maken voor één van de eerste personal computers (pc's).

Verlosser

In 1997 balanceerde het bedrijf op de rand van de afgrond. Jobs verloor in 1985 een gevecht om de macht met de voormalige bestuursvoorzitter van Pepsi Cola, John Sculley, en werd aan de kant geschoven. Een harde klap voor Jobs, die Sculley nota bene zelf voor die taak had uitgekozen.

In 1997 werd hij echter als grote verlosser teruggehaald, omdat Apple bijna failliet ging. Binnen enkele jaren had Jobs het bedrijf weer op de rails. Bijna alles wat het technologiebedrijf, onder de bezielende leiding van Jobs, in de markt zette, werd een succes. Kleine foutjes werden Jobs vergeven.

Cook

De nieuwe CEO van Apple is dus de 50-jarige Timothy Cook. Tot het terugtreden van Jobs was hij de tweede man bij Apple. Omdat Jobs al enige tijd ziek was, runde Cook Apple in de praktijk al.

Cook werkt sinds 1998 bij Apple, en was daarvoor actief bij concurrent IBM. Hoewel dus al jaren in dienst van Apple, heeft Cook nog niet veel in de schijnwerpers gestaan. Jobs overschaduwde hem ruimschoots. Volgens directe medewerkers is Cook de tegenpool van zijn voorganger: hij wordt omgeschreven als kalm, vriendelijk en zeer gezond.

Drastisch

Bij zijn aantreden ging het niet goed met Apple, aan Cook was het de taak dat te keren. Door drastische beslissingen, zoals het sluiten van vele fabrieken en het aangaan van banden met Aziatische bedrijven, kreeg hij dat voor elkaar.

In 2004 en 2009 had Cook ook al de leiding van het bedrijf, omdat Jobs zich ziek meldde. Zijn salaris is 800.000 dollar (ruim 555.000 euro). Daar bovenop ontving hij in 2010 nog eens een bonus van 5 miljoen dollar (3,7 miljoen euro) en aandelen Apple met een waarde van meer dan 50 miljoen dollar (37 miljoen euro).

Cook is een fanatiek sporter en fitnessfanaat: hij maakt veel lange wandel- en fietstochten. Dat weerhoudt hem er niet van weinig te slapen, hij staat er om bekend om 4.30 uur al te beginnen met e-mailen en telefonische vergaderingen te beleggen op zondagnacht.

Volg reacties op Twitter via NUlive

Steve Jobs stapt op