AMSTERDAM - Met dank aan internet worden consumentengoederen steeds vaker elektronisch afgerekend. Internetbetaalsysteem iDeal breekt dan ook record na record. In juni alleen werd 8 miljoen keer via internetbankieren afgerekend bij webwinkels.

Over het eerste halfjaar groeide het aantal betalingen met bijna 40 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, tot meer dan 43 miljoen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van betaalorganisatie Currence.

''Currence verwacht dat steeds meer Nederlanders meer aankopen online zullen doen.''

In de eerste zes maanden van het jaar werd 1,15 miljard keer met een pinpas betaald, een toename van bijna 12 procent, een nieuw record.

Pinnen

Ook na de introductie van het nieuwe pinnen blijft het aantal pintransacties flink oplopen. Het nieuwe pinnen, met chip in plaats van magneetstrip, is inmiddels goed voor circa 40 procent van alle transacties.

''We liggen goed op koers. Ons doel is om in de loop van het najaar vrijwel overal in Nederland het nieuwe pinnen te hebben gerealiseerd'', zei directeur Piet Mallekoote van Currence.

Grote ketens

Na de zomer gaan de grote ketens die nog niet om zijn over, zoals Albert Heijn. Aan het eind van het jaar is pinnen met de magneetstrip verleden tijd.

De groei van pinnen komt nog steeds van bedragen onder de 10 euro. Daar viel een stijging van dik 20 procent op te tekenen.