AMSTERDAM - Microsoft heeft de langslepende zaak tegen i4i verloren. De techgigant moet 290 miljoen dollar betalen voor het schenden van patent.

Dit melden diverse media vrijdag. Het betreft een langslepende zaak. I4i, een klein Canadees bedrijfje, klaagde Microsoft in 2007 aan vanwege patentschending.

Het ging hierbij om de manier waarop Microsoft gebruikmaakt van de technologie XML in onder meer Microsoft Office.

Eerder al mocht Microsoft daarom bepaalde versies van tekstverwerker Word in de Verenigde Staten niet meer verkopen. De softwaregigant moest i4i bovendien een schadevergoeding betalen van ruim 290 miljoen dollar.

Onevenredig

De manier waarop kleine bedrijven slechts aannemelijk moeten maken dat een patent bij hen ligt, is volgens Microsoft onevenredig vergeleken de manier waarop de aangeklaagde partij moet bewijzen dat het tegendeel waar is.

De Hoge Raad in de VS oordeelde echter dat het tegenbewijs 'helder en overtuigend' moet zijn.

De zaak is met grote interesse gevolgd door de techwereld. De positieve uitspraak in het voordeel van i4i kan betekenen dat veel meer kleine techbedrijfjes grote spelers aan gaan pakken. Onder meer Google, Apple, HP en Facebook lieten eerder al weten Microsoft te steunen.