AMSTERDAM - Politie, brandweer en ambulancediensten maken vrijwel nooit gebruik van een ICE-noodnummer in mobiele telefoons.

Een aantal jaar geleden werden mensen opgeroepen het nummer van een naaste in hun gsm te zetten met de naam ICE, wat staat voor In Case of Emergency. Hulpdiensten doen er echter niks mee, schrijft het Nederlands Dagblad.

Het ICE-systeem werd in meerdere landen toegepast en gepromoot. Het idee was dat hulpverleners niet zouden hoeven zoeken naar het nummer van iemand die bij nood moet worden geïnformeerd. Verzekeraars en telefonieaanbieders ondersteunden het idee.

Nog steeds worden mensen geadviseerd een ICE-nummer op te slaan. De koepelorganisaties van politie, brandweer en ambulancediensten geven echter aan dat er nauwelijks naar wordt gekeken.

Opsporing

"Onze medewerkers verlenen ter plaatse acute zorg, maar doen niet aan opsporing", zegt Nadiene Toby van Ambulancezorg Nederland. Ook brandweerkoepel NVBR en het Korps Landelijke Politiediensten geven aan zelden tot nooit in telefoons te zoeken naar een ICE-nummer.