AMSTERDAM - Telecomwaakhond Opta heeft voor de tweede keer dit jaar een boete van 550.000 euro gegeven aan een bedrijf wegens het ongevraagd versturen van betaalde sms-berichten.

Het gaat om het bedrijf Abor Creative, dat via zogeheten sms-shortcodes (nummers voor het aanbieden van sms-diensten) achtergrondafbeeldingen voor mobiele telefoons verstuurde.

Voor elk ontvangen sms-bericht betaalde de consument aan zijn mobiele telefonie-aanbieder. Doordat de berichten geen afmeldmogelijkheid hadden, ontvingen veel consumenten meerdere berichten.

In de zomer van 2008 werden er 'minimaal' 550.000 van deze sms'jes verstuurd. Het is niet bekend hoe het bedrijf aan de 06-nummers kwam.

Klachten

De overtreder van het spamverbod kwam volgens de Opta aan het licht door een groot aantal klachten dat werd ingediend op de website Spamklacht.nl.

De waakhond vindt de overtredingen extra ernstig omdat in 2004 al twee spamboetes werden opgelegd aan Stichting Yellow Monday, waar de huidige bestuurder van Abor destijds werkte.

In januari kreeg het bedrijf SD&P een vergelijkbare boete na het versturen van miljoenen betaalde berichtjes. Daarmee streek het bedrijf in totaal 13,5 miljoen euro op.

Sinds deze maand zijn consumenten beter beschermd tegen malafide sms-diensten. De mobiele aanbieders kunnen pas betaling afdwingen als ze kunnen aantonen dat een consument zich bewust heeft geabonneerd op een sms-dienst.