Cel voor aanzetten tot webcamseks

ROERMOND - De rechtbank in Roermond heeft een 20-jarige man uit de Noord-Limburgse gemeente Bergen vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar, waarvan 272 dagen voorwaardelijk.

De man heeft volgens de rechters minderjarige meisjes aangezet tot het verrichten van seksuele handelingen voor de webcam.

De celstraf die hij werkelijk moet ondergaan, heeft de veroordeelde al uitgezeten in voorarrest. Hij kreeg ook 200 uur werkstraf voor de strafbare feiten die hij als minderjarige pleegde.

Films en foto's

De man maakte films en foto's van de opnames via de webcams. Als de meisjes niet vrijwillig uit de kleren gingen, bedreigde en chanteerde hij zijn slachtoffers.

De meisjes die door hem onder druk werden gezet, waren op dat moment tussen de elf en zeventien jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) had 33 maanden cel met aftrek van voorarrest tegen de man geëist. Het OM kon vrijdag nog niet zeggen of het in hoger beroep gaat. De man moet een aantal slachtoffers ook een schadevergoeding betalen van in totaal bijna 4500 euro.

Experimenteergedrag

Volgens de rechtbank begon de man als minderjarige met het chatten met meisjes. Het was toen niet strafbaar experimenteergedrag. Maar gaandeweg veranderde het en begon de man de meisjes te bedreigen, samen met een inmiddels veroordeelde man uit Friesland.

De rechtbank verwijst naar een psychiatrisch rapport, dat concludeerde dat de man genoot van de macht die hij over zijn slachtoffers kon uitoefenen. De rechtbank wees er in haar uitspraak op dat vrijwel alle meisjes psychisch leed ondervonden als gevolg van het handelen van de man.

Tip de redactie