RIJSWIJK - Enkele goede doelen zijn een onderzoek begonnen naar onregelmatigheden die zich hebben voorgedaan bij een sms-actie, uitgevoerd door een externe partij.

Bij sommige mensen blijkt ten onrechte geld afgeschreven. Het gaat om Natuurmonumenten en Stop Kindermisbruik, zo hebben beide instanties zaterdag laten weten.

De instanties hebben via een sms-actie donateurs geworven. Deze actie werd door een externe partij uitgevoerd.

Inmiddels blijkt dat bij een aantal mensen ten onrechte geld is afgeschreven. Het is nog niet duidelijk om hoeveel gedupeerden het gaat.

Geschrokken

Natuurmonumenten stelt ''erg geschrokken'' te zijn en biedt de benadeelden excuses aan. De organisatie onderzoekt de zaak en garandeert dat gedupeerden hun geld terugkrijgen. Die kunnen zich melden.

Natuurmonumenten heeft de samenwerking met de sms-dienst gestaakt, evenals Stop Kindermisbruik.

''Door het stopzetten van de sms-actie verliest Stop Kindermisbruik de helft van haar vaste maandelijkse inkomsten'', aldus directeur Roelof van Laar.

Sms-dienst

De organisatie kwam de onregelmatigheden op het spoor na een bericht in BN/De Stem. Die krant meldde dat een aantal goede doelen per direct elke samenwerking opschort met de Bredase sms-dienst HetGoedeDoelSMS (HGDS).

Het dagblad onderzocht de zaak op basis van gegevens die zijn gelekt via de Bredase site Open(N)u, een Nederlandse initiatief in navolging van WikiLeaks.

Verbaasd

Directeur Hank Sweep van HGDS reageert verbaasd. ''We doen dit al drie jaar voor 340 goede doelen en ik heb nog nooit een klacht gehad. We hebben vier programmeurs en houden alles goed in de gaten zodat we meteen kunnen ingrijpen als er iets misgaat.''

Sweep stelt dat zijn bedrijf wordt gerund door vrijwilligers en dat goede doelen hem niet betalen voor de dienstverlening. ''Ik kan alles onderbouwen en wil alles laten zien. Ik ben dan ook voor een onafhankelijk onderzoek in deze zaak.''

Ingewikkeld

Volgens Sweep is sms'en vaak ook ingewikkeld. ''Ik wil het absoluut niet afschuiven, maar als iemand zich aanmeldt bij Amnesty via een sms, en zich per ongeluk weer afmeldt bij Unicef, dan blijft hij dus donateur van Amnesty.

Ook luistert de tekst die je moet sms'en vaak vrij nauw. Is het nou 'help haiti' of alleen 'haiti'. Maar nogmaals: wij werken van harte mee aan een onafhankelijk onderzoek.''