DEN HAAG - Het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche stelt een onderzoek in naar de aanval van vrijdag op de websites van het Openbaar Ministerie (OM) en de politie. Dat meldt het OM.

Het team is al tot de conclusie gekomen dat het om georganiseerde aanvallen ging en dat gebruik werd gemaakt van pc's die sympathisanten hiervoor beschikbaar hebben gesteld.

Politie en justitie vermoeden dat de aanval verband houdt met de arrestatie van de 16-jarige jongen die donderdag werd opgepakt voor zijn betrokkenheid bij aanvallen op de websites van MasterCard en de betalingssite PayPal.

Assange

Behalve deze sites zijn ook de websites van Visa, het Zweedse Openbaar Ministerie en de Zwitserse Postbank doelwit van cyberaanvallen.

Volgens het OM behoort de jongen tot de groep WikiLeaksaanhangers die de aanvallen zijn gaan uitvoeren na de aanhouding van de voorman van WikiLeaks, Julian Assange, in Groot-Brittannië.

Wraak

Met de zogenoemde DDoS-aanvallen nemen hackers wraak op bedrijven die geen overboekingen meer doen naar WikiLeaks. Het Team High Tech Crime begon het onderzoek nadat duidelijk was geworden dat de aanvallen vanuit Nederland werden uitgevoerd.