BRUSSEL - De Europese Commissie begint een diepgaand onderzoek naar de internetzoekmachine Google. Brussel reageert op beschuldigingen dat Google zijn dominante positie heeft misbruikt.

Dat maakte de commissie dinsdag bekend. Zij start een formele procedure na klachten van concurrerende aanbieders van zoekdiensten.

Zij zouden in de overzichten van gratis en gesponsorde zoekresultaten van Google worden benadeeld ten gunste van Google's eigen diensten.

De commissie benadrukt dat zij niet over bewijzen beschikt dat Google Europese regels heeft overtreden.

Ruimte voor verbetering

Google wil met de Europese Commissie overleggen om eventuele zorgpunten weg te nemen, zo liet een woordvoerder dinsdag weten. Volgens het internetbedrijf is er altijd ruimte voor verbetering.

D66 in het Europees Parlement verwelkomt het onderzoek naar Google. Ondanks alle terughoudendheid van de commissie, lijkt het hier toch mogelijk ''om een van de grootste zaken ooit te gaan'' over misbruik van een monopoliepositie.

Dat stelde Europarlementslid Sophie in 't Veld dinsdag. Zij wijst erop dat de klacht al in februari werd ingediend.

Breed onderzoek

Het Europees Parlement roept al jaren om een breed onderzoek naar online advertising en zoekmachines. Zoekmachines zijn eigenlijk een onmisbare dienst geworden in ons bestaan, aldus In 't Veld.

''Het is onaanvaardbaar als die dienst wordt voorzien door een bedrijf dat 90 procent van de markt in handen heeft. Google heeft eigenlijk exclusieve toegang tot een waardevolle grondstof in de 21e eeuw: data.''