AMSTERDAM - Bij zijn terugkomst uit Nederland hebben Amerikaanse autoriteiten vorige week een belangrijke vrijwilliger voor Wikileaks urenlang ondervraagd. Documenten werden gekopieerd en zijn mobiele telefoons in beslag genomen.

De Amerikaan, Jacob Applebaum, werd na terugkeer uit Nederland gevraagd mee te lopen voor extra controle. Vervolgens werd hij in een aparte kamer gefouilleerd en drie uur lang ondervraagd over de klokkenluiderssite Wikileaks.

Ook  wilden autoriteiten weten of hij weet waar Wikileaks-voorman Julian Assange zich bevindt en hoe hij over de oorlogen in Irak en Afghanistan denkt.

Mobiele telefoons

Ook zou volgens bronnen van de IT-nieuwssite CNET bonnetjes uit de tas van Applebaum zijn gekopieerd. Verder zou zijn laptop gedurende het onderzoek zijn afgepakt. Dat bevestigt ook
een bron tegenover NU.nl.

Applebaum had ook drie mobiele telefoons bij zich, die door de autoriteiten in beslag zijn genomen. Dat vertelde hij tijdens de hackerconferentie Defcon in Las Vegas, afgelopen zaterdag.

Jacht

De Amerikaanse overheid jaagt al langer op Wikileaks en zijn voorman Assange. Volgens experts moet deze voor zijn leven vrezen, maar hij vertelde afgelopen maand aan NU.nl zelf niet bang te zijn.

Vorige week onthulde de Wikileaks ruim 92.000 documenten over de oorlog in Afghanistan in handen te hebben. De Amerikanen vinden dat onverantwoordelijk, omdat de missie hierdoor gevaar zou lopen. Juist om die reden zijn zo'n 15.000 documenten door de klokkenluiders niet
gepubliceerd. Assange wijst de kritiek daarom van de hand.

Vrijwilligers

Sinds kort is bekend dat Applebaum een van de vrijwilligers voor de klokkenluiderssite is. Op 17 juli verving hij voorman Julian Assange op de hackerconferentie HOPE in New York, omdat deze momenteel niet naar de Verenigde Staten durft.

Op weg vanuit Nederland naar Las Vegas werd de beveiligingsonderzoeker in Newark aangehouden, maar niet gearresteerd.

De rol van Applebaum is opmerkelijk, omdat hij de voorman is van het Tor-project dat software ontwikkelt om anonimiteit op internet mogelijk te maken. De software is vooral bij beveiligingsonderzoekers populair en wordt gezien als een goede manier voor klokkenluiders om vertrouwd te communiceren.

Vandaag werd ook bekend dat Wikileaks zichzelf hoopt te financieren op basis van Flattr, een online betaaldienst voor kleine bedragen. Dit bedrijf begint de dienstverlening binnenkort en is opgezet door een van de oprichters van The Pirate Bay: Peter Sunde.