DEN HAAG - Mensen met een fysieke beperking in Nederland, zoals doven en slechthorenden, moeten een betere toegang krijgen tot telecomvoorzieningen, met name telefonie.

Om dat voor elkaar te krijgen gaat staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken de Telecomwet op punten aanpassen, zo werd woensdag bekend.

In Nederland hebben door een fysieke beperking honderdduizenden mensen moeite met communiceren via de telefoon. Voor doven is het lastig om te bellen met bijvoorbeeld een overheidsdienst, een ziekenhuis of taxicentrale.

Beeldbemiddelingsdienst

De wetswijziging moet er voor zorgen dat doven uiterlijk volgend jaar zomer beter geholpen worden, bijvoorbeeld door te bellen met een zogenoemde beeldbemiddelingsdienst.

Dat betekent dat doven via gebarentaal hun wens kenbaar maken aan een tolk, die vervolgens het telefoontje pleegt. Ook moeten doven en slechthorenden dan beter telefoonnummers kunnen opzoeken.

Via een openbare aanbesteding zal worden gekeken welk telecombedrijf de diensten gaat leveren. Hoe de verbeterde dienstverlening wordt betaald, is nog niet duidelijk.