ENSCHEDE - Het is mogelijk om computerchips te maken op een veel energiezuiniger manier dan tot nu toe gebeurt.

Dat is belangrijk, omdat de grote warmteontwikkeling in de huidige generatie chips nu al een probleem is, dat op den duur voor te veel beperkingen gaat zorgen.

Dat stellen onderzoekers van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente en de stichting FOM woensdag in een artikel dat zij publiceren in het wetenschappelijke vakblad Nature.

De onderzoekers zijn er in geslaagd magnetisch materiaal bij kamertemperatuur te koppelen aan halfgeleiders. Dat kon tot nu toe alleen bij extreem lage temperaturen, die een enorm hoog energieverbruik veroorzaken.

Ultradun

De wetenschappers hebben een ultradun laagje aluminiumoxide aangebracht tussen de ferromagneet met informatie en de halfgeleider. Informatie wordt door een stroom via dit atoomdunne laagje naar de halfgeleider gebracht.

De dikte en kwaliteit van het laagje zijn cruciaal, aldus de onderzoekers, maar als dat goed gebeurt, is de nieuwe techniek ruim voldoende voor een goede werking van nano-elektronica. De wetenschappers gaan nu verder bouwen aan nieuwe elektronische componenten en circuits.