Apple komt eind 2013 hoogstwaarschijnlijk met een iPad 5 en iPad Mini 2. Wat mogen we van deze nieuwe tablets verwachten?

1.) Uiterlijk

De iPad 5 zal qua uiterlijk flink veranderen. De tablet neemt het ontwerp van de iPad Mini over. Dat betekent een andere zijkant en achterkant en een veel dunnere rand rond het scherm. Sinds de komst van de iPad Mini ziet de grotere iPad er enigszins lomp uit. Dat wordt nu dus aangepast. Een uitgelekte foto bevestigt de geruchten:

Zowel de iPad Mini 2 als iPad 5 lijken in nieuwe kleuren beschikbaar te komen. In plaats van zwart is er donkergrijs en bovendien wordt een gouden kleur toegevoegd aan het aanbod. 

2.) Dikte en gewicht

De iPad 5 wordt tot 33 procent lichter dan zijn voorganger en zal waarschijnlijk ook een stuk dunner zijn. Dit is mogelijk door een nieuwe oplossing rond het touchscreen. Deze technologie wordt al gebruikt in de Mini. De nieuwe Mini zal door het onveranderde uiterlijk nagenoeg hetzelfde gewicht en dezelfde dikte behouden.

3.) Datum

In eerste instantie gingen geruchten dat de nieuwe iPads al in het voorjaar van 2013 beschikbaar zouden zijn. Die berichten werden direct tegengesproken en bleken dan ook onjuist. De iPad 5 en iPad Mini 2 worden nu in het najaar verwacht, waarschijnlijk in oktober of november.

Over de iPad Mini 2 is nog wat onduidelijkheid. Het lijkt erop dat de nieuwe versie een retinascherm krijgt, maar wanneer deze moet verschijnen is niet bekend. Hoewel het leek alsof de kleine tablet eind dit jaar uit zou komen, wordt toch weer gesproken over een lancering in het eerste kwartaal van 2014. De productie van schermen zou later zijn begonnen dan verwacht.

4.) Scherm en chip

Het bekende retinascherm van de iPad 4 zal waarschijnlijk ook gebruikt worden in de iPad 5. Er zijn nog geen berichten dat de resolutie wordt verhoogd. Uiteraard zou de kleurweergave of zouden de kijkhoeken wel verbeterd kunnen worden. Daarover is nog niets bekend.

Bij de iPad Mini zou de introductie van het retinascherm juist de grootste verandering zijn. De kleine tablet wordt daardoor mogelijk de tablet met hoogste pixeldichtheid van het moment met 324 pixels per inch. Naar verwachting beschikt de iPad 5 over een nieuwe A7-processor en de meest recente geruchten stellen dat ook de iPad Mini 2 met deze chip wordt uitgerust. Bovendien zouden de nieuwe iPads net als de iPhone 5S een vingerafdrukscanner krijgen.

Lees alles over de nieuwe en huidige iPads