Met de CoronaCheck-app kun je vanaf 5 juni laten zien dat je recent negatief bent getest op het coronavirus. Daarmee kun je toegang krijgen tot bijvoorbeeld cafés en musea, als die daarom vragen. Vanaf juli moet je CoronaCheck ook kunnen gebruiken om makkelijker op vakantie te kunnen in de Europese Unie. Hoe werkt de app?

Je kunt CoronaCheck downloaden in de Play Store (Android-telefoons) of App Store (iPhones). Over het algemeen is de app beschikbaar voor Android-smartphones vanaf 2015 en iPhones vanaf 2013.

Ik wil met de app ergens naar binnen, hoe werkt dit?

Een toegangstest is vanaf 5 juni niet opeens overal verplicht. Wel mogen sectoren ze inzetten om meer mensen binnen te kunnen laten. Op die manier kunnen ze meer stoelen vullen. Zo laat je een negatief testbewijs zien:

 1. Laat je (gratis) testen. Een afspraak maken kan hier of in de app. Een negatieve uitslag van een zelftest geeft geen toegang.
 2. Als je testuitslag negatief is (je bent niet besmet met het coronavirus), heb je in de veertig uur na afname toegang tot bijvoorbeeld een café of bioscoop.
 3. Je ontvangt het resultaat per e-mail. Met de CoronaCheck-app kun je een negatieve uitslag omzetten in een QR-code.
 4. Je kunt de QR-code aan de deur laten scannen. Neem ook een geldig identiteitsbewijs en waar nodig een toegangskaartje mee.

Ik heb geen smartphone of wil geen app downloaden, wat nu?

Ook zonder smartphone kun je met een negatief testresultaat naar binnen. Je kunt de code uit de e-mail op deze pagina invoeren om een papieren testbewijs te printen. Ook die is veertig uur geldig.

Ik ben gevaccineerd. Moet ik me nog steeds laten testen?

Ja, op dit moment moet je je nog voor toegang laten testen. Het is aangetoond dat coronavaccins de kans verkleinen dat je de ziekte COVID-19 krijgt. Het lijkt erop dat de vaccins er ook voor zorgen dat je het coronavirus niet verder kunt verspreiden. Maar het is nog onvoldoende duidelijk in welke mate vaccinatie die verdere verspreiding voorkomt.

Naar verwachting is dat vanaf 23 juni niet langer het geval.

Heb ik CoronaCheck nodig om binnen de EU op vakantie te gaan?

Het moet vanaf juli mogelijk zijn om met de app te laten zien dat je gevaccineerd bent, een recente negatieve testuitslag hebt of in het afgelopen half jaar van COVID-19 bent hersteld.

CoronaCheck kan voor reizigers bijvoorbeeld dienen als digitaal vaccinatiebewijs, ook wel coronapas, coronapaspoort, vaccinatiepaspoort of COVID-19-certificaat genoemd.

Landen kunnen inkomende reizigers voorwaarden opleggen. Bijvoorbeeld dat ze gevaccineerd moeten zijn of moeten kunnen aantonen recent negatief te zijn getest. Landen mogen je niet weigeren of terugsturen, maar kunnen bijvoorbeeld wel boetes opleggen.

Het gebruik van CoronaCheck of een papieren alternatief is niet verplicht, maar de app maakt het wel makkelijker om binnen de EU te reizen. Aan de andere kant is het ook geen vrijbrief. EU-landen kunnen binnenkomende reizigers nog altijd vragen om bijvoorbeeld bij aankomst in quarantaine te gaan.

De overheid adviseert alleen af te reizen naar gebieden met een groene of gele kleurcode. Een overzicht is hier te vinden. Bekijk voor vertrek welke regels voor je (vakantie)bestemming gelden. De overheid geeft hier voorlichting.

Ik ben gevaccineerd en wil op reis. Hoe toon ik dit aan in CoronaCheck?

Naar verwachting is dit vanaf begin juli mogelijk.

 1. Zodra de functie aan de CoronaCheck wordt toegevoegd, kun je in de app inloggen met DigiD. De app kijkt vervolgens of de vaccinatie bekend is bij het RIVM. Is dat niet het geval, dat zoekt de app door in andere aangesloten systemen.
 2. Landen kunnen ook mensen met één prik accepteren. Controleer voor je gaat of dat voor jouw bestemming geldt. De overheid geeft hier voorlichting.

Ik ben gevaccineerd, maar dit is schijnbaar niet bekend. Wat nu?

In het persoonlijk vaccinatieoverzicht bij het RIVM kun je controleren of het instituut op de hoogte is van jouw inenting. Dit is de eenvoudigste manier om te kijken of je een groen vinkje kunt verwachten.

Het kan voorkomen dat je wel gevaccineerd bent, maar dat het RIVM dat (nog) niet weet. Als CoronaCheck jouw vaccinatie ook niet kan terugvinden in andere systemen, zoals die van de GGD, kan de app geen vaccinatiebewijs tonen.

Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Zo zijn er achterstanden, met name bij prikken die door huisartsen en andere zorginstellingen zijn gezet, meldde Nieuwsuur eind mei. Ook kan er bij het registreren iets fout zijn gegaan.

Vanaf 1 juli moeten zorgprofessionals de mogelijkheid krijgen om een gezette prik handmatig door te geven. Dat moet een oplossing zijn voor mensen die wel gevaccineerd zijn, maar dat in de app niet terugzien.

Artsen en andere zorgmedewerkers kunnen deze methode ook gebruiken om aan te geven dat iemand recent negatief is getest of is hersteld van COVID-19.

Ik wil op reis met een negatieve testuitslag. Hoe toon ik dit aan in CoronaCheck?

Je kunt een test regelen op dezelfde manier als de test die je binnen Nederland zou gebruiken.

Zodra CoronaCheck als Europees coronapaspoort gaat dienen, krijgt de app een binnenland- en buitenlandmodus. Gebruikers kunnen schakelen tussen de opties om de juiste QR-code te laten zien als zij een negatieve testuitslag hebben.

Het ministerie wijst er wel op dat andere landen de sneltests die in Nederland worden gebruikt misschien niet accepteren. Ze kunnen bijvoorbeeld eisen dat vakantiegangers de betrouwbaardere PCR-test ondergaan.

Die test wordt alleen gebruikt door de GGD. Je kunt je daar alleen laten testen als je klachten hebt of in de buurt bent geweest van een besmette persoon. De uitslag laat ook langer op zich wachten dan die van een sneltest.

Ik ben hersteld en wil op reis. Hoe toon ik dit aan in CoronaCheck?

Vanaf juli moet het ook mogelijk zijn om aan te tonen dat je bent hersteld van COVID-19. De besmetting mag maximaal 180 dagen (een half jaar) geleden zijn vastgesteld.

 1. Je kunt alleen een herstelbewijs ophalen als je je via de GGD hebt laten testen. Het kan dus niet als je na een test van een commerciële aanbieder besmet bleek.
 2. Zodra de optie beschikbaar is, kun je in CoronaCheck inloggen met DigiD. De app zoekt dan in aangesloten GGD-systemen of je in het afgelopen half jaar besmet bent geweest.
 3. Je kunt het herstelbewijs pas twaalf dagen nadat de besmetting is vastgesteld ophalen. Rond je besmetting kun je het virus immers zelf verder verspreiden.

Aanvullingen en verbeteringen (10 juni 2021):

 • EU-landen kunnen zelf besluiten om mensen eventueel ook na één AstraZeneca-, Moderna- of Pfizer-prik toe te staan. Dit is toegevoegd.
 • De mogelijkheid om handmatig vaccinatiebewijzen te laten toevoegen in gevallen dat CoronaCheck die niet kan terugvinden, is verschoven van eind juni naar 1 juli. Dit is aangepast.