
Zo krijg je een coronapas via de CoronaCheck-app
Je kunt CoronaCheck downloaden in de Play Store (Android-telefoons) of App Store (iPhones).
Met de coronapas kun je aantonen dat je...
- ... volledig gevaccineerd bent. De pas is twee weken na de tweede AstraZeneca-, Pfizer- of Moderna-prik geldig. Of vier weken na één dosis van het Janssen-vaccin.
- ... corona hebt doorgemaakt en hersteld bent. Je kunt elf dagen na de besmetting een herstelbewijs krijgen. Deze coronapas is een jaar geldig.
- ... recent negatief getest bent (je hebt geen corona). De pas is dan 24 uur geldig.
Als je de app in Nederland gebruikt, ziet de controleur aan de deur niet wat voor soort coronabewijs je toont. CoronaCheck geeft alleen weer dat toegang mag krijgen. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld niet zien of je bent gevaccineerd of dat je corona hebt gehad.
Zodra je CoronaCheck hebt gedownload, kun je een coronabewijs toevoegen door op het plusje te klikken. Vervolgens kun je kiezen waar jouw pas op gebaseerd moet zijn.
- Je kunt een vaccinatiebewijs maken door in CoronaCheck in te loggen met DigiD. De app zoekt dan bij het RIVM, de GGD en in andere systemen naar je vaccinatiegegevens.
- Voor een bewijs van een negatieve testuitslag moet je je eerst (gratis) laten testen. Een zelftest gebruiken kan niet. Een afspraak maken kan hier of in de app. De negatieve uitslag is 24 uur geldig.
- Voor een herstelbewijs kun je bij CoronaCheck inloggen met DigiD. Je krijgt alleen een bewijs als je positief getest bent bij de GGD. De test moet minstens 11 dagen oud zijn en mag maximaal 180 dagen oud zijn.
Het coronabewijs kun je aanmaken in de vorm van een QR-code. Dat is een soort complexe vierkante streepjescode met blokjes in plaats van streepjes. Als op een locatie om een coronapas wordt gevraagd, kan een medewerker deze code scannen. Bij akkoord mag je naar binnen.
Ik heb geen smartphone of wil geen app downloaden. Wat nu?
Ook zonder smartphone kun je een coronabewijs krijgen. Je hebt dan wel een computer, printer en DigiD nodig.
Als je aan een van de voorwaarden voor een coronapas voldoet, kun je op deze pagina een papieren bewijs daarvan aanmaken. Je kunt dat bewijs printen en meenemen. Op deze pagina staat een uitgebreidere uitleg.
Als deze methode voor jou ongeschikt is, bijvoorbeeld omdat je geen DigiD hebt, kun je bellen met de CoronaCheck-helpdesk (bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur). Je kunt het papieren bewijs met hulp van een medewerker ook per post ontvangen. Dat duurt wel een paar dagen en is daarom niet mogelijk bij een testbewijs.
Wat moet ik doen als het niet lukt om een coronabewijs te maken?
Zorgprofessionals kunnen ook handmatig een bewijs van vaccinatie, een negatieve test of herstel maken als je daar wel recht op hebt, maar dat met CoronaCheck niet lukt. Je ontvangt dit document per e-mail of post.
Om dit te regelen, kun je verschillende telefoonnummers bellen:
- Het ministerie adviseert om in eerste instantie te bellen naar 0800-14 21 (bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur). Dit is de algemene helpdesk voor vragen rond CoronaCheck.
- Weet je zeker dat er bij de GGD een een probleem is met je test- of vaccinatiegegevens of herstelbewijs? Dan kun je bellen met 0800-50 90.
- Mensen die ergens anders zijn gevaccineerd, kunnen 24 uur per dag via 024-7 247 247 contact opnemen met het contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Wie door de huisarts is gevaccineerd en daar in CoronaCheck problemen mee ervaart, kan contact opnemen met de praktijk. Huisartsenvereniging LHV roept wel op om dat niet telefonisch te doen.
CoronaCheck ook in het buitenland te gebruiken
De CoronaCheck-app is ook over de grens te gebruiken. Als een ander EU-land bij binnenkomst eisten stelt, kun je met de app aantonen dat je daaraan voldoet.
Landen kunnen inkomende reizigers verschillende voorwaarden opleggen. Bijvoorbeeld dat ze gevaccineerd zijn of kunnen aantonen recent negatief te zijn getest. Een land mag je niet weigeren of terugsturen, maar kan bijvoorbeeld wel boetes opleggen.
Het gebruik van CoronaCheck is niet verplicht, maar de app maakt het wel makkelijker om binnen de EU te reizen. Aan de andere kant is het ook geen vrijbrief. EU-landen kunnen binnenkomende reizigers nog altijd vragen om bijvoorbeeld bij aankomst in quarantaine te gaan.
Bekijk voor vertrek waar je (vakantie)bestemming om vraagt. De overheid geeft hier voorlichting. Ook geeft de overheid met kleurcodes weer of het verstandig is om naar dat land af te reizen. Een overzicht is hier te vinden.
Hoe gebruik ik CoronaCheck in het buitenland?
CoronaCheck heeft ook een tabblad voor internationaal gebruik. Daarmee kun je in het buitenland aantonen dat je aan de voorwaarden in dat land voldoet. In het buitenland kan de QR-code op een vergelijkbare manier als in Nederland gescand worden.
Omdat de voorwaarden per land of situatie kunnen verschillen, geeft de internationale code in tegenstelling tot de Nederlandse wél informatie over de vaccinatiestatus, de negatieve test of het herstelbewijs.
Dit artikel is oorspronkelijk in juni gepubliceerd, maar sindsdien meerdere maren aangepast in verband met ontwikkelingen rond CoronaCheck. De tekst is daarbij aangevuld of juist ingekort om relevant te blijven. Belangrijke wijzigingen waren:
- Zorgverleners zouden eind juni de mogelijkheid krijgen om handmatig een vaccinatiebewijs te regelen als CoronaCheck deze niet kon vinden. Dat werd later verschoven naar 1 juli. Dit is op 10 juni in het artikel aangepast. Toen werd ook toegevoegd dat EU-landen zelf kunnen besluiten om mensen bij één AstraZeneca-, Moderna- of Pfizer-prik in het coronapaspoort toe te laten.
- Dit artikel is op 24 juni 2021 geactualiseerd na de update van de CoronaCheck-app waarmee het aanmaken van vaccinatiebewijzen daadwerkelijk mogelijk werd.
- Dit artikel is op 30 juni en 1 juli 2021 geactualiseerd ter voorbereiding op en na de update van de CoronaCheck-app waarmee internationaal reizen mogelijk werd.
- Dit artikel is op 14 september 2021 aangepast in verband met de mededeling van het kabinet dat toegangsbewijzen per 25 september in onder meer de horeca en bij evenementen verplicht wordt. De focus van het artikel ligt bij deze wijziging minder op internationaal reizen.
- Dit artikel is op 13 november aangepast wegens de nieuwe maatregelen. Vanaf die datum is er geen publiek meer toegestaan bij professionele sportwedstrijden en amateursportwedstrijden. Ook is het sinds 6 november verplicht om een coronabewijs te laten zien bij het binnensporten, zoals zwemmen of fitnessen.