Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Smartphone

Virussen zijn dol op vieze telefoons: Hoe maak je 'm eigenlijk schoon?

Was goed je handen om besmetting met het coronavirus te voorkomen, adviseert het RIVM. Maar heeft handen wassen zin als je daarna met je schone vingers aan je vieze smartphone zit? En hoe maak je een smartphone eigenlijk schoon? Kan je daar zomaar met een alcoholdoekje overheen wrijven of een klodder desinfecterende handgel op doen?
Door Wies van der Heyden

Het COVID-19-virus heeft in Nederland al voor ruim duizend doden en overvolle ziekenhuizen gezorgd. De allerbeste manier om het virus buiten de deur - en je lijf - te houden, is een goede persoonlijke hygiëne. Handen wassen, handen wassen en nog meer handen wassen is daarom het motto.

"Dat is het allerbelangrijkste", benadrukt Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie bij het RIVM. "Maar als je in je handen niest en volgens aan je telefoon gaat zitten, dan wordt ook dat een bron van virussen."

Virussen gaan op telefoons vrij snel dood, vertelt Molenaar. Het risico dat je telefoon bijdraagt aan het overdragen van virussen is daarom klein, mits je de telefoon zo nu en dan schoonmaakt. Want hoe viezer het toestel, hoe langer virussen daarop kunnen overleven. "Bacteriën en virussen kunnen zich beter hechten aan vuil. Als je je telefoon goed schoonmaakt, verklein je dus het risico op besmetting."

Beeld uit video: Zo smerig is je telefoon1:02
Afspelen knop

Zo smerig is je telefoon

Zo smerig is je telefoon

'Je telefoon desinfecteren heeft geen zin'

Molenaar adviseert om een microvezeldoekje te gebruiken om je telefoon regelmatig mee schoon te maken. Op dit doekje hoef je verder geen schoonmaakmiddel of desinfectiemiddel te doen. Een droog of licht vochtige doek werkt al voldoende.

"100 procent virusvrij ga je je telefoon niet krijgen", vertelt Molenaar. "Je telefoon desinfecteren heeft dus geen zin. En je moet ook oppassen dat je niet in een soort smetvreesmodus terecht komt."

Met een microvezeldoek verwijder je veel micro-organismen van het scherm. Dat haalt niet alle, maar wel een groot deel van de virusdeeltjes weg, zegt Molenaar. "Als je het aantal virusdeeltjes daarmee met 40 tot 60 procent kunt verminderen dan is dat al hartstikke goed."

Vermijd handgel of schoonmaakmiddel

Pas op met glassex, make-upremover of ontsmettingsmiddel om je telefoon schoon te maken. Veel smartphones hebben een speciaal laagje over het scherm die beschermt tegen vingerafdrukken en olieafstotend is. Als je daar agressieve schoonmaakmiddelen op gebruikt, beschadigt deze laag. Dat kan zorgen voor krassen op het scherm.

Molenaar waarschuwt specifiek voor het gebruiken van desinfecterende handgel om je telefoon te ontsmetten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat het voor virussen en bacteriën juist makkelijker is om op je telefoon te overleven. "Handgel bestaat uit alcohol en een laagje vet met verzorgende bestanddelen die ervoor zorgen dat de alcohol je handen niet uitdroogt. Als je dit gebruikt voor je telefoon, dan verdampt de alcohol maar blijft het vetlaagje zitten. Vuil blijft dan juist aan je telefoon plakken."

Als je twijfelt hoe je het beste jouw specifieke model smartphone kunt schoonmaken, kijk dan in de handleiding van de telefoon of check het bij de fabrikant.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Lees meer over:

RIVMTech

Aanbevolen artikelen