Het Turkse leger heeft sinds het woensdag Syrië binnenviel in totaal 277 Koerdische strijders gedood, meldt het Turkse ministerie van Defensie vrijdag.

Het Turkse leger bestookte de Koerdische YPG-militie in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw met luchtaanvallen en artilleriebeschietingen. Volgens Ankara kwamen bij de aanvallen 49 Koerdische strijders om het leven.

Tijdens het offensief werd ook een Turkse militair gedood. De Koerden zeggen dat ze zich tegen de Turkse aanvallen verdedigen.

Volgens een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten, de door Koerden geleide coalitie die het gebied in handen heeft, zijn er woensdag en donderdag 22 van hun strijdkrachten omgekomen bij de gevechten.

Door de Turkse inval in het noordoosten van Syrië zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen. Naar schatting 450.000 mensen wonen binnen 5 kilometer van de Syrisch-Turkse grens, die onder Koerdisch bewind valt. Onder hen zijn meer dan 90.000 ontheemden, die in andere delen van Syrië de oorlog al ontvluchtten.

Turkije bestookt Koerdische militie met luchtaanvallen en artillerie
47
Turkije bestookt Koerdische militie met luchtaanvallen en artillerie

Turkije wil veilige bufferzone instellen

Turkije wil met de operatie 'Vredesbron' langs de Turks-Syrische grens een strook van zo'n 225 kilometer lang en 32 kilometer breed veiligstellen als bufferzone tegen "terrorisme". Ankara wil de beoogde 'veilige zone' ook gebruiken om zo'n twee miljoen Syrische vluchtelingen te laten terugkeren naar hun thuisland.

Turkije maakt zich al langer zorgen over de aanwezigheid van de Koerden bij de grens. Het beschouwt de Koerdische YPG-militie als een verlengstuk van de Koerdische PKK, waarmee het in eigen land al drie decennia een bloedig conflict uitvecht.

De PKK wordt door verschillende landen, waaronder de VS, en ook de EU betiteld als een terroristische organisatie. Volgens de Amerikanen wordt de YPG niet aangestuurd door de PKK, maar er zijn wel banden tussen beide organisaties bekend.

Zorgen om IS-strijders in gevangenissen

De Turkse aanval heeft wereldwijd tot hevige kritiek geleid. De Veiligheidsraad van de VN kwam donderdag achter gesloten deuren bijeen om over de situatie te praten. De Amerikaanse president Donald Trump heeft laten weten dat hij hoopt dat hij kan bemiddelen tussen de Turken en de Koerden.

De internationale gemeenschap maakt zich ook zorgen over de naar schatting twaalfduizend vermeende IS'ers die in gevangenissen zitten die nu nog onder Koerdische bewaking vallen. De Syrian Democratic Forces (SDF), die worden geleid door de Koerden, lieten weten dat het Turkse offensief ertoe leidt dat deze gevangenissen straks niet meer naar behoren kunnen worden bewaakt.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan garandeert dat strijders van Islamitische Staat (IS) na het einde van de Turkse operatie geen voet aan de grond meer zullen krijgen in het noordoosten van Syrië. Vermeende IS-aanhangers in gevangenissen in de regio zullen blijven vastzitten, zei hij.