Het Syrische leger heeft donderdag toegezegd vluchtende burgers een veilige doorgang uit de provincie Idlib te bieden. Tienduizenden inwoners zijn sinds deze maand op de vlucht, omdat het regeringsleger een opmars maakt ten koste van de rebellen.

De humanitaire doorgang is bedoeld voor burgers in het zuidwestelijke deel van Idlib en het noorden van Hama. Op deze manier zouden zij kunnen vluchten voor het toenemende aantal grond- en luchtaanvallen.

In de afgelopen weken verlieten al veel mensen Maarat al Numan, de stad die het regeringsleger binnen afzienbare tijd wil innemen.

Reddingswerkers in en rondom de stad zeggen dat in de afgelopen vier dagen al zo'n zestigduizend mensen uit Maarat al Numan zijn gevlucht.

In de afgelopen dagen zijn de dorpen die om de stad heen liggen door meerdere Syrische en Russische luchtaanvallen getroffen.

Een Syrisch meisje in Idlib. (Foto: Reuters)

Idlib nog grotendeels in handen van opstandelingen

De noordwestelijk gelegen provincie Idlib is nog altijd grotendeels in handen van rebellenbewegingen. Sinds een paar maanden is het regeringsleger van Syrië bezig met een opmars. Het leger wordt daarbij gesteund door Rusland.

Volgens het Syrisch Netwerk voor Mensenrechten zijn er sinds april al meer dan achthonderd burgers om het leven gekomen, onder wie bijna tweehonderd kinderen.