Zeker 38 personen zijn maandag omgekomen door luchtaanvallen op een markt en woonwijken in de Syrische provincie Idlib. Zeker honderd anderen raakten gewond, van wie een aantal zeer ernstig.

De schade door de luchtaanvallen is enorm. Er zouden ongeveer vijftig winkels en een tiental panden van vier verdiepingen zijn platgebombardeerd. Mogelijk liggen er nog slachtoffers onder het puin.

Van de stad Maarrat Al Nu'man, waar de meeste slachtoffers vielen, is bekend dat die in handen van rebellen is. De andere getroffen plaats is Saraqib, een dorp dat enkele kilometers ten noorden van Maarrat Al Nu'man ligt.

Rusland ontkent betrokkenheid

Reddingswerkers en bewoners van Maarrat Al Nu'man zeggen dat de aanvallen zijn uitgevoerd door Syrische of Russische gevechtsvliegtuigen. Rusland ontkent alle betrokkenheid en zegt maandag geen luchtmissies te hebben uitgevoerd.

Syrië en Rusland hebben sinds eind april meerdere markten en woonwijken gebombardeerd, waarbij volgens reddingswerkers honderden mensen zijn omgekomen. Beide landen zeggen dat de acties gericht zijn op islamitische militanten.

De Verenigde Naties stellen dat het offensief grote gevolgen heeft voor de levens van een kwart miljoen Syriërs.