De vermeende Syriëgangers Reda N. en Oussama A. (24) ontkennen stellig dat ze hebben gevochten voor Islamitische Staat (IS). Justitie verdenkt de mannen van deelname aan de gewapende strijd en heeft onder meer bewijs in de vorm van foto's.

De 24-jarige Oussama A. uit Utrecht, die lachend poseerde bij een gekruisigd persoon in IS-strijdgebied in Syrië, zei maandag tegen de rechtbank Den Haag dat hij daartoe min of meer gedwongen was door omstanders.

A. was onderweg en kwam in die situatie terecht. Om te bewijzen dat hij een echte moslim was, ging hij op de foto. Hij vreesde als een afvallige te worden gezien als hij dat niet deed. "Ik neem mijn verantwoordelijkheid, ik heb er spijt van", zei A. in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Het Openbaar Ministerie (OM) bestempelt het poseren als een oorlogsmisdrijf, omdat hij het overleden slachtoffer vernedert en aanrandt in zijn waardigheid. Het is de eerste keer dat het OM een Syriëganger voor een oorlogsmisdrijf vervolgt. Politie en justitie kwamen de foto op het spoor toen die rondging in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Iemand toonde de foto aan een wijkagent.

Mannen zeggen medische hulp te hebben verleend

Zowel N. als A. zeggen medische hulp te hebben verleend in het ziekenhuis.

Volgens N. kloppen allerlei verklaringen over zijn rol en radicalisering niet. Hij zei dat hij naar Syrië vertrok om vrouwen en kinderen te helpen in de burgeroorlog.

Hij bracht in het ziekenhuis drinken rond en maakte wonden schoon. Ook een formulier van IS over N., waarop hij wordt aangeduid als strijder, klopt volgens hem niet.

'Foto's met wapens waren stoerdoenerij'

Foto's waarop hij is te zien met wapens en strijdkleding waren "in het begin stoerdoenerij" maar later "moest hij meedoen om niet op te vallen". Hij wilde eigenlijk weg en daar mochten de IS-leden niet achter komen, omdat ze dat zouden afstraffen.

Positieve uitingen over IS moeten daarom ook in dat licht worden gezien, beweerde hij. Naar eigen zeggen heeft hij drie keer geprobeerd naar Nederland terug te gaan maar werd hij net over de grens van Turkije teruggestuurd. Daarna zat hij twee maanden in de cel, aldus de verdachte.

In Turkije veroordeeld voor terrorisme

De derde poging lukte, waarna N. in Turkije werd opgepakt en vervolgd. Hij is daar veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme, evenals A. (eveneens 24) uit Utrecht.

In afwachting van hun hoger beroep kwamen ze op vrije voeten. Ze werden begin juli vorig jaar naar Nederland overgebracht en vastgezet.