De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben vrijdag de aanval geopend op de laatste IS-strijders in Baghuz. Een woordvoerder van de SDF zegt dat de evacuatie van burgers uit het dorpje is voltooid.

De SDF belegert de jihadisten al geruime tijd in hun laatste bolwerk in Oost-Syrië, dat op de oever ligt van de rivier de Eufraat aan de Syrisch-Iraakse grens.

Het slotoffensief liep vertraging op door de aanwezigheid van duizenden burgers. De SDF haalde ook vrijdag nog mensen uit Baghuz. Nu de evacuatie is voltooid, kan het dorp "definitief worden bevrijd".

"Er zitten alleen nog terroristen in Baghuz", schrijft een woordvoerder van de SDF vrijdag op Twitter. De milities, gesteund door de Verenigde Staten, verwachten een "zwaar gevecht" om de laatste strijders te verslaan.

De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde donderdagavond dat de terroristische groepering Islamitische Staat (IS) volledig was verdwenen uit Syrië. Dit werd vervolgens ontkend door de SDF.

SDF-commandant Mazloum Kobani had eerder op donderdag in een videoboodschap laten weten dat de "totale overwinning" op IS binnen een week te verwachten is.

Kalifaat IS bijna verdwenen: De opkomst en tegenaanval
150
Kalifaat IS bijna verdwenen: De opkomst en tegenaanval