Er zitten mogelijk nog zo'n tweeduizend burgers vast in het laatste bolwerk van Islamitische Staat (IS) in Oost-Syrië. De jihadisten hebben in het dorp Baghouz straten geblokkeerd om te voorkomen dat mensen vluchten, zegt een woordvoerder van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

De IS-strijders hebben zich verschanst in een gebied dat ongeveer een halve vierkante kilometer groot is. Daar worden ze belegerd door de SDF, die wordt gesteund door de internationale anti-IS-coalitie.

Ontsnapte burgers hebben verklaard dat de jihadisten vrouwen en kinderen als "menselijke schilden" gebruiken, zegt een woordvoerder van de coalitie.

De afgelopen weken hebben duizenden mensen het IS-gebied verlaten. Op een verzamelpunt voor nieuwe vluchtelingen stonden tientallen tenten zondag leeg. "Het is alweer twee dagen geleden sinds voor het laatst iemand naar buiten kwam", zei een SDF-strijder.

De SDF wordt gesteund door de Verenigde Staten. De Amerikanen zijn van plan om na het laatste offensief uit Syrië te vertrekken. Het is niet bekend wanneer het omstreden plan plaats zal vinden. Materiaal dat niet langer nodig is, wordt al wel teruggestuurd naar de Verenigde Staten.