Zeshonderd mensen zijn in de nacht van maandag op dinsdag uit het laatste bolwerk van Islamitische Staat (IS) in het oosten van Syrië gevlucht, zo meldt een woordvoerder van de Syrian Democratic Forces (SDF), een groep die tegen IS vecht.

De meeste gevluchte burgers zijn buitenlanders, onder wie vrouwen en kinderen uit Duitsland en Frankrijk.

Volgens het Syrische observatorium voor de mensenrechten (SOHR), dat zich baseert op lokale bronnen, zijn de afgelopen maanden ruim 37.000 mensen naar SDF-gebied gevlucht. Het gaat vooral om gezinnen van jihadistische strijders.

IS riep in 2014 een kalifaat uit in Syrië en Irak, maar daar is weinig meer van over. De SDF belegert de jihadisten in hun laatste bolwerk in het oosten van Syrië.

De internationale anti-IS-coalitie stelde dinsdag dat de terroristische organisatie zich niet zonder slag of stoot gewonnen geeft. "De vijand heeft zich volledig ingegraven en IS-strijders blijven tegenaanvallen uitvoeren", zegt een woordvoerder.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!