De terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië zal waarschijnlijk over enkele weken beginnen. Dat heeft Joseph Votel, de hoogste Amerikaanse militaire bevelhebber in het Midden-Oosten, zondag laten weten.

President Donald Trump kondigde in december al aan dat alle Amerikaanse troepen Syrië dit jaar zouden verlaten. In eerste instantie sprak hij van een periode van zestig tot honderd dagen, maar later zei hij die termijn te heroverwegen.

Generaal Votel beantwoordde zondag vragen van verslaggevers. "Het is geen kwestie van dagen, maar waarschijnlijk wel van enkele weken", antwoordde hij op de vraag op welke termijn de terugtrekking van de circa tweeduizend grondtroepen zou plaatsvinden.

Het vervoer van militair materiaal terug naar de VS is al wel begonnen. "We zitten goed op het schema waar we op willen zitten. Mensen zijn makkelijker te verplaatsen dan materieel, dus we zijn nu bezig materieel dat we niet meer nodig hebben eerst terug te vervoeren."

Votel heeft de leiding over het US Central Command, het Amerikaanse militaire hart in het Midden-Oosten. Hij stelde dat de exacte datum van terugtrekking afhankelijk is van de vorderingen van de situatie in Syrië. De VS leidt momenteel een laatste offensief tegen terreurgroep Islamitische Staat in het land.

Amerikaanse troepen blijven wel in Irak

Op de vraag of de Amerikaanse troepen in Syrië zullen worden overgeplaatst naar Irak, was Votel terughoudend. De generaal denkt niet dat zijn troepen op korte termijn Irak zullen verlaten.

"Ik denk dat het aantal troepen in Irak gelijk zal blijven. Het zou onlogisch zijn om alle eenheden die nu in Syrië zijn over te hevelen. De missie daar loopt nog langer door, dus dat is momenteel niet aan de orde."

In Irak bevinden zich naar schatting zo'n vijfduizend Amerikaanse soldaten, voornamelijk in de omgeving van de hoofdstad Bagdad. Ook daar wordt tegen Islamitische Staat gevochten. Veel experts vrezen dat de grotendeels teruggedrongen terreurgroep weer zal opleven als de Amerikanen te vroeg vertrekken uit het Midden-Oosten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!