De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is "ervan overtuigd" dat het Amerikaanse besluit om zich terug te trekken uit Syrië goed zal zijn voor zowel Turkije als de Koerden.

Dit zei hij zaterdag na een gesprek met zijn Turkse ambtsgenoot. "Wij erkennen het recht van het Turkse volk om hun land te verdedigen tegen terroristen, maar we weten ook dat degenen die al die tijd naast ons hebben gevochten, het verdienen om beschermd te worden", aldus Pompeo tegen verslaggevers.

Tijdens de persconferentie liet hij weten dat "veel details" nog moeten worden uitgewerkt, maar dat hij optimistisch is over een "goede uitkomst" voor zowel Turkije als de Koerden na de terugtrekking van de Amerikaanse militairen.

De minister zei dat de speciale gezant voor Syrië, Jim Jeffrey, deze week naar Ankara afreist voor besprekingen. Als het aan de Verenigde Staten ligt, nemen de Verenigde Naties het voortouw bij het beëindigen van het al acht jaar durende conflict in Syrië.

Koerden vrezen Turkse aanval

Koerdische groepen die delen van Noord-Syrië controleren vrezen een aanval uit Turkije door het terugtrekkingsbesluit van de Amerikaanse president Donald Trump. Turkije ziet de Koerdische aanwezigheid dicht bij de grens als een veiligheidsdreiging.

Pompeo zei dat de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië een "tactische verandering" is en niets afdoet aan de bereidheid en het vermogen van de Verenigde Staten om de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) en Iran te bestrijden.

Het is niet duidelijk wanneer de Amerikaanse troepen precies uit Syrië vertrekken. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse minister van Defensie wordt om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt wanneer en hoe de terugtrekking zal plaatsvinden. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!