Voor het eerst sinds Turkije en Rusland in september afspraken maakten over zones in de Syrische provincie Idlib waar een bestand moet gelden, zijn er luchtaanvallen geweest op die zones. 

Volgens Syrische waarnemers zijn met behulp van vliegtuigen gebieden bestookt in handen van jihadisten en rebellen ten westen van de stad Aleppo.

De luchtaanvallen volgen op een kennelijke gifaanval zaterdagavond in Aleppo. De aanvallers gebruikten volgens de Syrische autoriteiten munitie met gifgas bij de beschieting van woonwijken in westelijke voorsteden van Aleppo. Zij hebben de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd zich duidelijk uit te spreken tegen deze terroristische gifaanval met chloorgas.

Russische en Syrische media melden dat er zeker vijftig mensen met vergiftigingsverschijnselen in ziekenhuizen zijn opgenomen en er in totaal meer dan honderd zijn getroffen, vooral door ademhalingsproblemen. Rebellen hebben het bezit van chemische wapens ontkend.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!