Volgens de Amerikaanse strijdkrachten zijn ruim elfhonderd burgers in Syrië en Irak omgekomen door luchtaanvallen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS). Dat getal ligt veel lager dan de schatting van monitorende organisaties.

Het Pentagon telde in totaal 1.114 burgerdoden sinds augustus 2014. Het gaat om onschuldige slachtoffers die zijn omgekomen bij bombardementen op IS-doelen in Irak en Syrië. Het leger zegt in een verklaring dat al het mogelijke wordt gedaan om burgers en de infrastructuur te ontzien.

De waarnemingsgroep Airwars denkt dat het werkelijke dodental veel hoger ligt. Er zouden zeker 6.575 burgers zijn omgekomen door luchtaanvallen van de coalitie, die wordt geleid door de Verenigde Staten. Van het 'kalifaat' dat Islamitische Staat optuigde in Irak en Syrië is inmiddels weinig meer over.

Nederland maakt ook deel uit van de coalitie die strijdt tegen IS. Nederlandse gevechtsvliegtuigen zijn nog altijd actief in de regio, maar voeren inmiddels vaker verkenningsvluchten dan gerichte aanvallen uit.