Rusland zegt dat in het Syrische luchtruim een Russisch gevechtstoestel is neergehaald tijdens een Israëlische luchtaanval op Syrische doelen. Israël zou het toestel in Syrisch afweervuur hebben gedwongen, aldus Moskou.

Het toestel werd volgens het Russische ministerie van Defensie gebruikt voor verkenningsvluchten. Aan boord bevonden zich veertien of vijftien mensen. Die zouden allemaal zijn omgekomen.

Het toestel verdween aan het begin van de ochtend plotseling van de radar. Dit gebeurde op het moment dat Israël en Frankrijk gezamenlijk een raketaanval uitvoerden op Syrische doelen in die regio rond de havenstad Latakia.

Frankrijk ontkent elke betrokkenheid bij het verdwijnen van het toestel. Het Russische ministerie van Defensie opende dinsdagochtend vooral de aanval op Israël.

Rusland belooft 'gepaste maatregelen' na 'provocatie'

Rusland zegt dat Israelische F16-piloten zich achter het Russische toestel verscholen, waardoor dat doelwit van het Syrische afweergeschut werd. Rusland verwijt Israël ''onverantwoordelijke acties'' en spreekt van een "provocatie".

Moskou waarschuwt met "gepaste maatregelen" te reageren op de "de vijandige acties". Rusland riep daarnaast de Israëlische ambassadeur ter verantwoording en de Russische minister van Defensie Sergei Schoigu besprak de kwestie met zijn Israëlische ambtgenoot Avigdor Lieberman.

De Israëlische luchtmacht laat via Twitter weten het te betreuren dat de vijftien inzittenden van het vliegtuig zijn omgekomen. In de tweet legt Israël alle verantwoordelijkheid voor het incident bij het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.

Israël vecht in Syrië tegen Iran, dat Syrië steunt, en de sjiitische militanten van Hezbollah.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!